De Stier van Visser

In mijn jeugd stond Us Mem symbool voor logeerpartijen bij mijn grootouders, Pake en Beppe. Als je vanaf het station van Leeuwarden naar hun huis aan het Huizumerlaan liep stond op de rotonde een standbeeld van een koe. De moeder aller Friezen: Us Mem.

Een aantal jaren geleden ontdekte ik dat Us Mem verdwenen was. Dat was niet het gevolg van een actie van boze boeren. Inmiddels heb ik gezien dat ze op een andere rotonde staat. Bij het vroegere huis van een oom van mij die als een dokter Jansma zetelde in een pand aan de Spanjaardslaan. In onze families waren een dominee, een dokter, een tandarts en een psychiater beschikbaar, dus we waren van alle gemakken voorzien.

Stier van Visser in Zoeterwoude Dorp

In Zoeterwoude kwam ik gisteren ook een koe tegen. Nader onderzoek aan de onderzijde leerde mij dat het een stier is. Hij is 2½ meter hoog en 2,70 lang. Het is een indrukwekkende verschijning. De Stier van Visser (genoemd naar Patrick Visser, de ontwerper) weegt maar liefst 3000 kilo.

In het Mauritshuis in Den Haag hangt een stier. Hij heet de Stier van Potter. Er is ook een Pier van Stotter, maar dat is een ander verhaal.

Ik heb meteen Tineke maar opgebeld. Zij heeft een grote liefde voor alles wat koe is. Ze stapte deze donderdag op haar Batavus Dinsdag en fietste geheel op eigen kracht met gezwinde spoed vanuit Delft naar Zoeterwoude. Daar raakte ze diep onder de indruk van deze levensechte ijzeren stier. De foto’s zijn gemaakt met mijn telefoon (minder goede kwaliteit), ik was mijn fototoestel vergeten.

Oude materialen in hergebruik als kunstwerk

Kunstenaar Patrick Visser maakt van o.a. oude tangen, plaatijzer, betonijzer, steeksleutels, nijptangen, scharen, oude kettingen, remschijven en tandwielen een nieuw kunstwerkt. En dat is precies wat Tineke ook zo graag doet: oude spullen een nieuw leven geven.

Tenslotte nog een kamplied uit mijn jeugd:

Bij ons in de Beemster daar is het zo goed

Daar geven de koeien tien liter als ’t moet

En geven ze niet, nou dat hindert geen zier

Dan is het geen koe maar dan is het een stier.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “De Stier van Visser”

  1. In Amersfoort staat ook een kunstwerk van een stier op de rotonde aan het einde van de Van Randwijcklaan. Misschien iets voor een volgende fietstocht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: