Noordkop

Mooi zijn die foto's niet met mijn telefoon. Ze komen een beetje over als foto's met een speelgoedcamera. Een telefoon is om te bellen en niet om te fotograferen. Dus daar heb ik mijn geld ook niet in gestoken.
Callaveld in Kleine Sluis

Toch een paar foto’s van het land rond Anna Paulowna en Breezand. Elke keer als ik daar ben voelt het als ‘thuis’. Dat begon al in 1973, toen we een fietstocht maakten vanuit Amsterdam naar Den Oever. Ik zei tegen mijn toen al wettige echtgenote Tineke: “Hier zou ik best willen wonen.” Tineke was toen nog behoorlijk volgzaam, dus we zijn er inderdaad gaan wonen.

Langs het Caloriepad

Het aantal inwoners van de Noordkop daalt. Desondanks is het ook hier in de Noordkop (beter bekend als de Kop van Noord-Holland) aanzienlijk drukker geworden. Toch ademt het land nog steeds de weidsheid die me destijds zo aansprak.

Meerweg in Breezand

Elk jaar hebben we met vier ex-collega’s (inmiddels pensionado’s) een ontmoeting in het huis van de oudste van deze collega’s. Hij woont op het platteland ten oosten van Breezand. Zijn huis dateert uit de jaren ’20, maar op het erf heeft hij eigenhandig een zelf ontworpen huis gebouwd. Dat doet dienst als ruimte voor de jaarlijkse reünie.

Zonsondergang langs het Caloriepad

Om er te komen neem ik de trein naar Anna Paulowna. Tenminste: zo heet het station. In werkelijkheid heet het hier Kleine Sluis. Daarna fiets ik in tal van haakse bochten over het zogenaamde Caloriepad naar het huis van onze ex-collega. De bollen zijn inmiddels uitgebloeid, het zijn o.a. de calla’s en de freesia’s die nu in bloei staan.

Volgens één van mijn collega's ruiken freesia's naar stroopwafels. Ook nu heb ik weer geprobeerd om te ontdekken of dat werkelijk zo is. Ik heb nog geen geurige overeenkomsten gevonden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Noordkop”

 1. Dankjewel Henk,

  voor jouw schrijven over het meer dan prachtige stuk Noordkop, Anna Paulowna Breezand.

  Met Kleine Sluis als absolute aanrader …..

  Mooie foto’s ook !

  Aanrader voor nog betere foto/telefoon is de nieuwste generatie smartphones van Motorola, bijvoorbeeld de Moto G8 plus……..

  Groetend Henk
  te
  Kleine Sluis – Anna Paulowna.

 2. Dag Henk,

  Hoeveel zelfbeelden staan er nog in de kast?

  Woont die collega pensionado door zelf een huis te ontwerpen en te bouwen in zijn eigen externe zelfbeeld? Of zitten jullie daar alleen interessante beweringen te doen en waar te nemen? De ene stroopwafel is de andere niet.

  Over het vage zelfbeeld: Daar heb ik wat aan. Als ik bedenk dat X,waar ik mij vaak zorgen om maak, niet een lomperd is, enzovoort, maar een stagnatie heeft in zijn sociaal emotionele ontwikkeling, hoef ik niet zo bij een oordeel te blijven steken.

  Wat dan? Want soms zijn er problemen. Ik zie jou staan observeren bij de treinbaan. En voorzichtig binnenkomen in de cirkel van stereotiepe gedragingen.

  Je gaat je gedrag dus afstemmen of het gegeven, op: zo is het ongeveer nu eenmaal. En dan proberen toch iets nieuws in beweging te krijgen, iets dat een bevrijding zou kunnen worden, een verlichting geven.

  Na alle theorie hoop ik op nog meer beschrijvingen van wat je werk met mensen inhield.

  Groeten van Marja

  Op vr 17 jul. 2020 16:58 s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.