Op familiebezoek (1)

Tineke had een afspraak in Leiden. Ze wilde op de fiets. Ik besloot met haar mee te fietsen. Per slot van rekening maken we al ruim een halve eeuw gezamenlijk fietstochten.

Je kunt vanuit ons huis heel gemakkelijk naar Leiden fietsen. Immer gerade aus langs het Rijn-Schiekanaal. Dat was Tineke dan ook van plan. Maar ik houd niet van voorspelbare fietstochten. Gewoon een weggetje links en dan een weggetje rechts en dan uiteindelijk toch op tijd op de plaats van bestemming aan komen.

We zaagden met onze fietsen eerst Delft dwars door midden. Delft is voornamelijk in de lengte gebouwd. Het is dan ook vanuit de verre oorsprong een veenkolonie. Een soort Stadskanaal, maar dan in Zuid-Holland. De Schie was de hoofdvaart van deze veenkolonie.

Direct aan de bebouwde kom van Delft grenst de gemeente Rijswijk. Met ook weer bebouwing. En als je rechtsaf slaat kom je over de A 13 en dan ben je in Den Haag. De enige groenstrook is hier een golfterrein. Hier lag tot 1992 het vliegveld Ypenburg. Nu wonen er zo’n 30.000 mensen. De oude verkeerstoren staat nog temidden van de ruim opgezette bebouwing van deze Vinexwijk. Maar als je de centrale hoofdas van de wijk oversteekt ben je opeens in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. In de eerste vijf kilometer hebben we dus al in vier gemeenten gefietst.

Delft-Leiden-Leiderdorp-Oegstgeest-Wassenaar-Den Haag-Delft

Eigenlijk, als je op de kaart kijkt, is het hier een wonderlijk gebied. Aan de noordzijde van Ypenburg lopen de spoorlijn en de snelweg van Den Haag naar Utrecht. Ten noordwesten van de wijk bevindt zich het Prins Clausplein, een enorm complex aan wegen in de vorm van een Maltezerkruis dat qua ruimtebeslag bijna net zoveel ruimte inneemt als de wijk Ypenburg (met 30.000 inwoners).

We fietsen onder de spoorlijn en de snelweg door, over het bedrijventerrein Forepark, fietsen dan onder de Randstadrail naar Zoetermeer en Rotterdam door, opnieuw een autoweg en dan wéér een Vinexwijk: Leidschenveen. Ook die Vinexwijk fietsen we door. Aan de noordwestzijde van de wijk bevindt zich een viaduct onder alwéér een autosnelweg door. Dan zijn we in de vijfde gemeente: Leidschendam-Voorburg. We slaan meteen rechtsaf en zodra we de bebouwing uit zijn is er wéér een golfterrein.

Woningen, bedrijventerrein, golfterrein, autosnelweg, woningen, bedrijventerrein, golfterrein, autosnelweg: dat is de Randstad

Rijn-Schiekanaal bij Leidschendam

Pas na bijna 12 kilometer zijn we in een stukje open land, ingeklemd tussen de bebouwing van Leidschendam en de autosnelweg naar Amsterdam. Via een dwarspad komen we bij de Oostvlietweg uit: de weg die langs de oostzijde van het Rijn-Schiekanaal loopt. Hier hadden we dus ook kunnen komen door vanuit ons huis ‘immer gerade aus’ te fietsen. Maar nu hadden we veel meer variatie. Die variatie bestond uit woonwijken, bedrijventerreinen, golfterreinen, autosnelwegen en spoorlijnen.

Alleen als de autosnelweg ondergronds zou gaan zou er meer bouwruimte voor nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Dit deel van de Randstad zit bijna vol...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: