De N is van Nieuweschans

Vanuit onze vroegere woonplaats Den Helder ben ik een paar keer op de fiets in Nieuweschans uitgekomen. Dat was in de tijd dat ik nog meer dan 200 kilometer op een dag fietste. En dan was het de kunst om 's avonds nog met de trein terug naar Den Helder te reizen.

Tijd om Nieuweschans te bekijken was er dan eigenlijk niet. Het station ligt een eindje buiten het dorp, in de buurtschap Oudezijl. Met als bijzondere attractie in de buurt van het station: een heuse locomotievenloods met draaischijf.

Nieuweschans was nét zo leuk in het internationale treinverkeer opgenomen: een rechtstreekse trein van Groningen naar Leer. Totdat een schip de brug over de Ems stuk voer. Het gaat nog jaren duren voordat die brug hersteld wordt. Boze tongen beweren dat er expres geen haast mee wordt gemaakt vanwege andere economische belangen.

Voor de Duitse toerist in Nieuweschans omgedoopt tot Bad Neuschanz. Zet ergens ‘Bad’ voor en de Duitsers komen in beweging. ‘Kurort’ is nóg mooier en een ‘Luftkurort’ is bijna heilig.

Nieuweschans

De naam ‘schans’ verwijst naar verdedigingswerken. En inderdaad was Nieuweschans vanuit militair-strategisch oogpunt een belangrijke plaats. Net als Bourtange, een eindje verder zuidwaarts langs de grens tussen Groningen en Duitsland. Toen de Dollard zich geleidelijk terugtrok bouwde men hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog een aantal verdedigingswerken.

Op de foto zie je het gebouw van de Hoofdwacht aan de Voorstraat. Maar er staan meer historische gebouwen in de plaats. Daarom heeft de kern van de plaats Nieuweschans de status van beschermd dorpsgezicht gekregen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.