Via de Maasvlakte (slot)

Ik had voet aan lager wal gezet in Hoek van Holland. Dat is nét zo'n wonderlijke plaats als IJmuiden. De plaats is ongeveer 150 jaar oud. IJmuiden ontstond door de aanleg van het Noordzeekanaal en Hoek van Holland door de aanleg van de Nieuwe Waterweg.

Toch stond Hoek van Holland internationaal meer dan een eeuw lang op de kaart. De plaats vormde het begin-en eindpunt van de rechtstreeke trein via Berlijn en Warschau naar Moskou.

Hoek van Holland Strand

Op het station van Hoek van Holland stonden de luxe treinen met slaapwagons klaar voor een verre tocht naar de politiek en weerkundig barre oorden in het oosten van Europa.

Het was in Hoek van Holland maar een paar minuten lopen om de aansluiting vanuit Londen (Harwich) naar Moskou te nemen. Maar er zat wel altijd douane tussen die elke reiziger aan de tand of het kunstigebit voelde. Het vroegere belang van dit station is nog altijd te zien aan het gebouw, dat inmiddels helaas een aftandse indruk maakt. Vergane glorie dus. Er komt zelfs geen trein meer in Hoek van Holland, alleen de metro.

Station Hoek van Holland achter te tralies

Er is nóg iets wonderlijks aan de hand. Je denkt dat Hoek van Holland aan zee ligt, maar de zee is inmiddels een paar kilometer opgeschoven. Het voormalige station Hoek van Holland Strand wekte de indruk dat je daar zó het strand opliep, maar dan moest je nog bijna 2 kilometer lopen. Het is de bedoeling dat de metro wordt doorgetrokken naar het huidige strand, maar er wordt stevig touwgetrokken over de vergunning.

Duinfietspad bij Hoek van Holland

Vanaf het strand volg ik het duinfietspad in de richting van Monster. Rechts van mij de kassen van het Westland, links de smalle duinenrij die het Westland moet beschermen tegen het de Noordzee.

Monster ligt bijna aan zee, de badplaats die bij Monster hoort is Terheijde. Dat is dus eigenlijk Zeemonster. De duinen waren hier zó smal dat er een dijk werd aangelegd.

Fietspad bij Monster

Net zoals bij Petten in Noord-Holland. Beide plaatsen werden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog afgebroken. Daarom is er (bijna) alleen nieuwbouw van na 1950.

Strand bij Terheijde

Vanaf Monster zijn er veel en tegelijkertijd weinig wegen die naar Delft leiden. Er is geen logische route, maar er zijn wel tal van varianten. Ik neem deze keer de weg via Naaldwijk, de hoofdstad van het Westland. De gemeente Westland heeft – in mijn ervaring – de slechtste fietspaden van Nederland. Het zijn bijna alleen maar hobbelige tegelfietspaden. Ik kies meer een route op comfort dan op afstand. Dus zag ik maar wat zig tussen de kassen. De Glazen Stad is nog altijd dé groentenleverancier van Nederland en van een groot deel van Europa.

Het Westland heeft de slechtste fietspaden van Nederland

Jullie moeten de groenten van het Westland hebben

Een leuke sport onderweg is ook het kopen van zoveel mogelijk tomaten, komkommers en paprika’s voor het thuisfront. Die zijn allemaal erg goedkoop op dit moment. En als je ze zonder tussenhandel koopt heeft de ‘boer’ er toch nog een beetje inkomsten aan. Al is dat een druppel op een gloeiende plaat. Maar elke druppel is in dit droge seizoen meegenomen.

Tegen 16 uur ben ik weer terug in Delft. Wat heb ik weer veel gezien op deze toch vrij beperkte afstand! De fietsteller heeft er 82 kilometer bij opgeteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.