Achterdocht bij ouderen (3)

Waarom dacht de man in Minnertsga dat zijn buurvrouw een ventilator tussen het plafond had geplaatst om hem te pesten? Waarom dacht de vrouw uit Amstelveen dat haar buurman met een hengel tegen haar raam tikte om háár te treiteren?

‘Life-events?’

Een tipje van de sluier lijkt te zijn opgelicht als blijkt dat de man uit Minnertsga zijn vriendin een haal jaar geleden verloren heeft. Hij beweert dat hij daar niet zo onder gebukt gaat (‘ik ben een Einzelgänger’), maar het is toch wel een ‘life-event’.

Daarnaast heeft hij geklaagd dat de buurvrouw ’s nachts de radio zo hard aan heeft staan. Ze heeft meteen besloten de radio zachter te zetten. Maar nu denkt de man wel dat ze boos op hem is. De buurvrouw wilde hem niet tot last zijn, maar de man denkt dat ze uit boosheid gehandeld heeft. Er onstaat een variant op het zogenaamde ‘betrekkings-idee’: ze heeft het op mij gemunt, ze neemt wraak.

Bij de vrouw uit Amstelveen zou je kunnen denken dat de verhuizing haar parten speelt. Haar man is overleden en nu is ze in haar eentje naar een nieuwe woning verhuisd. En in die woning hoort ze allerlei geluiden die ze niet thuis kan brengen. Die betrekt ze op de buurman, die ze niet goed kent. Bovendien – zo lijkt het – doet de buurman ‘lacherig’ over zaken die ze noemt. Bij mensen die achterdochtig zijn werkt zo’n reactie nóg meer achterdocht in de hand.

Het mysterie van de ventilator

De buurvrouw van de man uit Minnerstga blijkt één ventilator in huis te hebben, maar die doet het niet. De afzuiger in de badkamer gaat twee keer in de week aan: als de thuiszorg komt. En verder maakt het aquarium wat geluid. Maar al die geluiden veroorzaken niet het oorverdovende geluid dat de buurman ervaart.

Kan er ook een medische verklaring zijn? Dat kan zeker? Tinnitus bijvoorbeeld. Geluid kan ook ervaren worden als gevolg van bepaalde medicatie. Maar dat zou allemaal betekenen dat het geluid bij meneer zelf in zijn hoofd zit. Daar gelooft hij niets van. Hij is toch niet gek?

Maar die wind dan? Er wordt onderzoek uitgevoerd. Het blijkt dat er veel ‘trek’ is van de slecht geïsoleerde zolder naar het raam in de woonkamer. Die luchtstroom gaat achter de stoel van meneer langs. Zou het kunnen zijn dat de wind die van de ventilator van de buurvrouw zou komen in werkelijkheid de tocht in het eigen huis is?

Welk bewijs er ook wordt aangedragen: meneer gelooft het niet. Maar gelukkig: hij belooft wel zijn leven te beteren. De buurvrouw krijgt van hem niet meer de schuld.

De tikkende hengel

En dat ramen tikken in Amstelveen? Proefondervindelijk wordt geprobeerd of het inderdaad mogelijk is om met de hengel tegen het slaapkamerraam van mevrouw te tikken. Dat blijkt niet te kunnen. Mevrouw is niet overtuigd. Ze heeft het immers zelf gehoord? Bovendien gaat het buitenlicht steeds – vlak voor het tikken – aan. En ze heeft meneer een keer betrapt. Dus het móét wel waar zijn! De vriendin van meneer zegt dat hij de hele nacht in bed ligt, maar dat is geen betrouwbaar getuigenis volgens mevrouw, het zijn twee handen op één buik.

Er komt een geluidsexpert aan te pas. Twee weken lang wordt het geluid gemeten in het appartement van mevrouw. Volgens de buurvrouw heeft de man zich twee weken gedeisd gehouden, omdat hij wist dat er geluidsopnamen werden gemaakt. En toch: op gezette tijden tikt er iets. Maar het heeft steeds dezelfde kracht. Bij menselijk ingrijpen moet de tik wisselend van intensiteit zijn.  Daarnaast zijn er slaapgeluiden van mevrouw te horen. Dat ze geen oog dicht doet lijkt niet te kloppen: ze slaapt bijna de hele nacht door.

Iets mechanisch? Dat kan kloppen. Het krimpen en weer uitzetten van de verwarmingsbuizen in de flat. Om 11 uur ’s avonds (de CV gaat uit) en om 7 uur ’s morgens (de CV gaat aan). Om 5 uur ’s nachts is niet duidelijk, maar het is de buurman niet, volgens de geluids-expert. Daar gelooft mevrouw niets van, want ze heeft hem zelf gezien en betrapt op het balkon.

Ook mevrouw is door de feitelijke informatie niet overtuigd. Paranoïde denkbeelden worden zelden ingetrokken door feitelijke bewijzen. Maar ook mevrouw zal niet meer klagen. En wie weet ontdekt de in de zomer, als de CV niet aan en uit gaat, dat het toch wel erg stil is bij de bovenbuurman.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.