Achterdocht bij ouderen (1)

Gisteren fietsten we door Wijnbergen. Dat is een dorpje in de rook van Doetinchem. Dat komt doordat het dorp inmiddels helemaal is ingesloten door de uitgestrekte bedrijventerreinen van de stad Doetinchem.

In Wijnbergen is de Rijdende Dierendokter gevestigd. En op de parkeerplaats van de Rijdende Dierendokter stond de auto van meester Frank Visser geparkeerd. Vroeger was hij de Rijdende Rechter, maar sinds hij ‘commercieel’  is geworden mag hij die naam niet meer voeren. Meester Frank Visser bevond zich op dat moment aan de overkant van de weg, bij het kerkje van Wijnbergen dat na eeuwenlange trouwe dienst zojuist buiten de bediening is gesteld. Je ziet hem op de foto links (in het blauw) met gevaar voor eigen leven de plaatselijke dorpsstraat over steken.

Het passeren van meester Frank Visser in Hoogst Eigen Persoon bracht bij mij twee herinneringen aan recente uitzendingen boven. De beide uitzendingen vertoonde opmerkelijke parallellen. Ze gingen beide over oudere en eenzame mensen die de buren verdachten van een inbreuk op hun privé leven.

Ventilator

Het eerste geval betrof een alleenwonende oudere man in het Friese Minnertsga. Deze man betichtte de buurvrouw er van dat zij een ventilator had ingebouwd tussen de vloer van haar bovenverdieping en het plafond van zijn woonkamer. Daardoor moest hij zelfs in de zomer de CV aanzetten. Hij voelde een voortdurende koude wind achter zijn rug langs gaan. Ook had hij oordoppen in vanwege het geluid van de ventilator.

Tikkende hengel

Het tweede geval ging over een ouderwordende alleenstaande vrouw in Amstelveen. Zij beweerde met grote stelligheid dat de bovenbuurman het op haar voorzien had. Elke nacht tikte hij een aantal malen per nacht met zijn hengel tegen haar ramen. Dat gebeurde deels op vaste tijden, zoals om 11 uur  s avonds, om 5 uur ’s nachts en om 7 uur ’s morgens. Ze vond dit zo storend dat ze naar eigen zeggen geen oog meer dicht deed en stiekem (de bovenbuurman mocht niets merken) op een matras in de woonkamer was gaan slapen.

Zowel de buurman in Minnertsga als de buurvrouw in Amstelveen eisten dat het gedoe per direct afgelopen moest zijn. De buurvrouw moest de ventilator verwijderen, de buurman moest stoppen met het elke nacht tikken tegen het raam van de benedenbuurvrouw.

En dan moet een rechter uitspraak doen. Je kunt wel op je klompen (of als je die niet draagt: op je hoge hakken of je pantoffels) aanvoelen dat er iets anders aan de hand moet zijn.

Vreemde ideeën

Welke buurvrouw komt nu op het idee om een ventilator tussen het plafond te installeren teneinde de buurman dwars te zitten.

En welke buurman tikt vanaf het balkon op gezette tijden met zijn hengel tegen het raam van de slaapkamer van de beneden-buurvrouw? En bovendien: hoe moet die buurman dat voor elkaar krijgen? Het balkon van de bovenbuurman steekt vér uit, om bij de slaapkamer te kunnen komen moet hij een vreemde zwaai naar binnen toe maken met de hengel.

Toch waren beide ouderen er stellig van overtuigd dat de buurvrouw respectievelijk buurman het op hen gemunt hadden. Daar bestond bij hen geen enkele onzekerheid over.

Het is voor mij overigens nog wel de vraag in hoeverre je de mensen die zo'n zaak aankaarten niet tegen zichzelf moet beschermen. De verhalen zijn zó vreemd dat ook de omgeving zal gaan twijfelen over de geestesgesteldheid van deze mensen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Achterdocht bij ouderen (1)”

  1. De meeste mensen die een conflict hebben met elkaar over een boom of een schutting zijn gaar in de bovenkamer. Schelden, grove taal en erg lelijk doen tegen elkaar omdat ze geen idee meer van fatsoenlijke omgang met buren hebben. Ik vond meester Visser een leuke man, maar eigenlijk had hij nee moeten zeggen tegen dit programma. Laatst zapte ik langs een heks van een moeder met een vreselijke zoon die zich helemaal lieten gaan tegen een buurvrouw over een of andere grote boom. Heel erg.

      1. @janvlek47: Oh jee, dus een griezelige heks met een doodenge zoon kreeg gelijk van mr. Visser? Nou, dan is het einde der tijden dichtbij, hoor 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.