Vakantie

Vorige week schreef ik dat we met vakantie zijn, maar waar zijn we dan met vakantie?

We gaan nooit naar drukke parken en zoeken altijd plekken op waar vakantiegangers een uitzondering zijn. Dat is o.a. te zien aan het feit dat er geen ansichtkaarten verkocht worden met ‘Groeten uit…’ In Duitsland waren vierden we vakantie is verstilde dorpjes in Sleeswijk-Holstein en aan de Elbe.

In Nederland waren we met vakantie in Onderdendam en in IJsselmuiden (twee maal). En dit jaar zitten we op een boerderij in het buitengebied van Zevenaar.

Wat valt er in Zevenaar te doen? Het gaat ons om het wandelen en fietsen, dus we zijn niet op zoek naar plekken waar we vermaakt kunnen worden. En als je naar de wandel-en fietsmogelijkheden kijkt, dan valt er hier genoeg te doen en te beleven.

Tineke moet zich dit jaar beperken in de fietsafstanden, maar ook bij een actieradius van 50 kilometer heb je erg veel mogelijkheden. Al worden we dit jaar ook beperkt door het feit dat de fiets niet meer mee mag in de trein. In voorgaande jaren gebruikten we het OV ook als opstapje om ‘een eindje verderop’ te kunnen fietsen,

De boerderij ligt aan het rand van het zogenaamde Rijnstrangen-gebied. De loop van de Rijn is steeds weer veranderd. In deze streek vind je tal van oude lopen van de Rijn terug. Dat resulteert in een schitterend en afwisselend natuurgebied waar o.a. vele duizenden vogels bivakkeren. Het gebied is grotendeels onbewoond. In feite ligt Lobith op een eiland, want de Rijn stroomt langs deze plaats, maar aan de noordzijde van het dorp liggen de Rijnstrangen.

Fiets je 15 km. naar het oosten dan ben je in Montferland: een uitgestrekt bosgebied met glooiende heuvels tot zo’n 100 meter hoogte. In het

Rijn bij Emmerich

zuidoosten strekken deze heuvels zich uit tot het Duitse Elten. Het dorp Hoch Elten ligt bijna 100 meter boven het Rijndal. Daar zijn we ook al twee keer geweest. Ook deze plaats ligt maar 15 km. van Zevenaar. Tien kilometer stroomopwaarts ligt Emmerich.

Volgens diverse websites zijn toeristen (nog) niet welkom in Duitsland. Je kunt een boete van 25.000 euro per persoon krijgen, maar dat is ons als fietsers nog niet overkomen. Op zaterdag had de helft van de auto's aan de Duitse kant van de grens een Nederlands kenteken, dus kennelijk wordt grensoverschrijdend verkeer in dit gedeelte van Duitsland getolereerd.

Naar het westen toe ben je na 15 kilometer fietsen in Arnhem. Niet dat ik die stad direct aanbeveel als mooie historische stad. De meeste toeristen komen hier dan ook niet voor de stad, maar voor Burgers Bush en voor  het Openluchtmuseum. In de stad zelf is in de oorlog teveel verwoest en daarna

Aan de IJssel in Doesburg

hebben projectontwikkelaars er nog een schepje bovenop gedaan. Maar de stad zelf is toch wel een dagtrip waard, met o.a. mooie parken. En de stad heeft een schitterende omgeving.

En dan zijn er twee prachtige rivieren: de IJssel en de Oude IJssel met bij de samenvloeiing van die rivieren de stad Doesburg. Steek je daar de IJssel over, dan ben je op de Veluwe.

Ons vakantieadres is een boerderij, waarvan het middengedeelte (de stal) verbouwd is tot een nieuw woongedeelte. De haan die al om twee uur ’s nachts begint te kraaien krijg je er gratis bij. Verder komt hier iedere dag een poes op bezoek. We hebben hem Tippie genoemd, maar waarschijnlijk luistert hij ook naar andere namen.

En de koeien? De dames houden er in het weiland naast de boerderij een afwisselend ritme op na van grazen, herkauwen en af en toe eventjes slapen.

PS: dit blog werd niet gesponsord door de VVV van Zevenaar noch door de provincie Gelderland.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Vakantie”

 1. Geen aanbeveling voor Arnhem? Dan heb jij vast nog nooit de Burgemeesterswijk, grenzend aan park Sonsbeek, gezien. Je loopt er zo naar toe vanaf het station en als je even door loopt, zit je direct op de Veluwe. Fietsen kan ook.

  1. Goede tip, dankjewel! Ik denk te weten welke wijk je bedoelt. Ik vind wijken die tussen 1900 en 1930 gebouwd zijn altijd erg mooi, bijna mooier dan de eeuwenoude centra van de Hollandse steden. Wat dat laatste betreft: dat historische centrum mist grotendeels in zowel Arnhem als Nijmegen, op wat gerestaureerde panden na.

   1. Graag gedaan. Arnhem en Nijmegen zijn allebei zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. Stadsgidsen weten echter wel de mooiste historische panden te vinden en de Eusebiuskerk is het bezoeken waard. Wist je dat er onder het centrum van Arnhem een eeuwenoud gangenstelsel ligt, dat per tour te bezoeken is? (De historische kelders.) Bij mijn weten heeft geen enkele andere stad dat.

   2. Dat gangenstelsel onder Arnhem zag ik vorige week in een TV-programma.
    Ik ben alleen deels ‘ondergronds’ geweest op de Dieze in Den Bosch (rondvaart, deels onder de stad). Ook een aanrader!

 2. het is heel bijzonder dat er in zo’n klein en dichtbevolkt land als nederland zoveel mooie fietsplekken zijn, groeten mia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: