Angst, naastenliefde en corona-maatregelen

Emmanuel Antoine Gerard Cornelius (Manu) Keirse is een Vlaams klinisch psycholoog. Hij is gespecialiseerd in rouwverwerking. In het Nederlands Dagblad (2 mei 2020) schreef hij over de gevolgen van de corona-maatregelen voor kwetsbare mensen.

Keirse schrijft dat de machteloosheid rond het zich snel verspreidende corona-virus een dusdanige angst heeft gecreëerd dat het mensen niet meer lukt om genuanceerd – in individueel niveau en op basis van de situatie – een afweging te maken. Het is soms alleen maar een massief ‘nee’ en niet ‘nee, tenzij’ zoals bijvoorbeeld de corona-richtlijn van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland voorschrijft.

Emmanuel Levinas, een Frans-Joods filosoof (1906 tot 1995) schreef  over het wonder van de kleine goedheid. Pas als je dat kunt zie je door de almacht van het totalitaire denken (het massieve ‘nee’)  de tranen van de ander, waardoor je rechtvaardigheid kunt koppelen aan naastenliefde.

“Het wonder van de kleine goedheid zorgt er voor dat je je niet verbergt achter organisatorische regels waarin de concrete mens niet tot zijn recht komt. Het betekent dat je het beter probeert te doen dan wat de wet voorschrijft, in plaats van te schermen met de wet en ondertussen de concrete mens met zijn vragen in de kou laat staan.”

Op alle regels moeten uitzonderingen mogelijk zijn om recht te doen aan de naastenliefde en aan individuele mensen. Doe je dat niet, dan blijven wonden en trauma's bestaan, nog lang nadat de corona-maatregelen al lang van tafel zijn. Aldus Manu Kerse.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Angst, naastenliefde en corona-maatregelen”

  1. Daar zeg je me wat. De psychische nood wereldwijd moet enorm zijn. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik hoop met mijn hele hart op een trend die hier aandacht voor heeft, voor hulp voor degenen bij wie het niet meer lukt om te relativeren en voor degenen die nu nog geen uitweg zien in hun ineens toegenomen lijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.