Even de provincie uit: Utrecht

Tot een aantal weken geleden was ik meer buiten de provincie aan het fietsen dan binnen de provincie. Nu kom ik de provincie nauwelijks meer uit. Niet met de trein, niet op de fiets.

Maar een enkele keer neem ik nét een puntje andere provincie mee. Vorige week was dat de provincie Utrecht. Het was al gebeurd voordat ik het door had.

Nietsvermoedend fietste ik naar Oudewater (op het meest oostelijke punt van de Strava-kaart).  Ik had altijd goede cijfers voor topografie, maar die kennis is kennelijk wat weggezakt. Ik dacht dat Oudewater in de provincie Zuid-Holland lag. Blijkt de gemeente in de provincie Utrecht te liggen.

Het gebeurt wel eens dat plaatsen van provincie veranderen. Dat gebeurde met het nabijgelegen Woerden. Die plaats hoorde tot 1989 bij de provincie Zuid-Holland en is nu een Utrechtse gemeente. De burgemeester en de gemeenteraad sprake in 2013 uit dat ze weer terug willen naar Zuid-Holland. Dat is niet gebeurd. Je moet een burgemeester niet altijd zijn zin geven.

Helemaal in de bonen ben ik trouwens niet. Een blik in de geschiedenis van Oudewater leert mij dat de gemeente in 1970 vanuit Zuid-Holland is overgeheveld naar de provincie Utrecht.

De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben onlangs uitgesproken dat Oudewater weer bij die provincie gevoegd moet worden. Straks breken hier nog schermutselingen uit tussen Staatse en Trechtse troepen. 

Hoe dan ook, mijn topografische kennis was op het niveau en de tijd van de lagere school blijven steken. Daarna heb ik niets meer bijgeleerd…

Oudewater is de oudste stad in het Groene Hart, nog ouder dan Gouda. Het is een prachtig oud stadje, dat zijn welvaart o.a. ontleende aan de ligging aan de Hollandsche IJssel.

Maar nu heeft de plaats een griezelig randje: de stad hoort bij de meest getroffen gemeenten als gevolg van het corona-virus. De weekmarkt doet bijna spookachtig aan: er staan maar een paar kramen en er lopen nauwelijks mensen. De anders overvolle terrassen langs het water van de gracht liggen er verlaten bij. Ik merk dat ik extra alert ben, heel omzichtig ergens ga zitten en als ik weer op de fiets stap desinfecteer ik eerst mijn handen. Je weet immers maar nooit….

Na Oudewater fiets ik verder noordwaarts, naar Papekop. De naam herinnert er aan dat dit gebied ooit eigendom was van de bisschop van Utrecht (paap= katholiek). Vroeger stond hier het station van Oudewater, maar als ik nu op de trein wil stappen kan ik lang wachten. Dat alles is vergane glorie. Er staat wel een mooie bank die herinnert aan dit station. De drukke spoorwegovergang is inmiddels vervangen door een tunnel.

Daarna fiets ik verder naar Waarder. Het is een heel oud dorp, maar van die geschiedenis is weinig meer over gebleven. De dorpskerk en enkele monumentale boerderijen laten nog iets zien van de vroegere architectonische geschiedenis.

Een deel van Waarder heeft decennia lang deel uit gemaakt van de provincie Utrecht, maar tegenwoordig behoort de hele plaats weer tot de gemeente Zuid-Holland. Ik ben de provincie Utrecht weer uit en daarmee blaas ik ook dit fietsverhaaltje uit.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Even de provincie uit: Utrecht”

  1. Wat is Nederland toch mooi he. Bij zulke stukjes tekst ben ik geneigd om Nederland Holland te noemen. In Oudewater heb ik ooit met mijn kinderen de heksenwaag bezocht, en het touwmuseum, waar je zelf touw kunt draaien. Er valt zoveel te ontdekken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.