Narcisme, manipulatie en relatie

Professor Constantine Sedikides heeft veel onderzoek gedaan naar kenmerkende gedragspatronen van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstructuur in vergelijking tot mensen veel minder trekken van narcisme vertonen.

Sedikides ontdekte dat het belangrijkste afweermechanisme van narcistische mensen is: zichzelf ‘opblazen’ in de vergelijking tot anderen. Dat doen ze met name als ze zich in hun ‘ego’ bedreigd voelen. Daar blijken ze dan ook ook zeer gevoelig voor te zijn.

Voor een narcist die in auto’s een statussymbool ziet is het onverdraaglijk als de buurman opeens een duurdere auto heeft dan hij zelf. Dan moet hij zo snel mogelijk een nóg duurdere auto kopen.

Daarnaast blijken narcisten hun omgeving sterk te gaan manipuleren als ze zich bedreigd voelen. Ze proberen niet alleen hun superioriteit koste wat het kost te willen bewijzen, ze manipuleren ook anderen of gegevens om dit beeld in stand te houden.

Narcisme en partnerkeuze

Opmerkelijk is ook de keuze bij het zoeken naar een partner. Het gaat de narcist niet zozeer om de kwaliteit van de relatie, maar vooral om de vraag of de partner statusverhogend is.

Je hoeft geen vreemde in de wereld te zijn om te zien hoe o.a. in de media – en zeker ook in de showbusiness- narcistische mensen kunnen ‘pronken met hun nieuwe aanwinst’.

Nóg spannender vinden narcisten het vaak om een partner bij iemand anders ‘weg te kapen’. Ze hebben het stukmaken van een huwelijk van een ander er voor over om zelf meer status te verwerven. “Jij dacht dat jij een bijzondere vrouw had, maar ik heb haar toch mooi van je afgepakt’.

Psycholoog Robin Foster schrijft dat het narcisten niet gaat om een diepere relatie, maar om een spel. En als het spel niet meer interessant is wordt het tijd voor een nieuw spel.

In de wijze waarop ze zich gedragen tijdens het aangaan van een relatie maken narcisten hun eigen ongeschiktheid voor het huwelijk al duidelijk, aldus (geparafraseerd) Robin Foster.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.