Kerkdienst met poes

Er worden in Nederland nauwelijks meer kerkdiensten met kerkgangers gehouden. Veel kerken organiseren wel een kerkdienst op internet.

Je zou vanuit de complot-theorie kunnen denken: nu heeft de Chinese communistische partij toch zijn zin gekregen. In China werden de afgelopen twee jaar tientallen kerken gesloten en zelfs met munitie opgeblazen. In Nederland gebeurde iets vergelijkbaars met een virus dat zijn oorsprong vond in China. De kerkgebouwen staan er nog wel, maar de kerkgangers komen niet meer.

Veel voormalige kerkgangers volgen nu kerkdiensten via internet. Sommige kerken tellen zelfs meer bezoekers dan ze anders in de diensten zouden krijgen.

Een onverwachtse ‘bijvangst’ was dat onze huiskater Ringo nu ook de kerkdiensten bijwoont. Hij gaat gewoon bij de baas op schoot zitten. Soms kijkt hij naar het scherm, op andere momenten kijkt hij een andere kant uit. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij niets van de dienst ‘oppikt’.

De kinderen uit de kerk kunnen interactief aan de dienst meedoen. Op die manier kwamen er tijdens de dienst veel reacties binnen op de vragen die gesteld werden.

Daar wilde Ringo nog niet aan mee doen. "Ik moet er allemaal nog aan wennen," zei hij.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “Kerkdienst met poes”

  1. Ja, fijn, naar de kerk in pyama! Dit kwam vanochtend in “onze” digitale kerkdienst voorbij. Wel is het heel fijn dat deze mogelijkheid er is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: