Fietsprovincies (7) : Utrecht

Utrecht is een zeer afwisselende provincie. De kleinste provincie van Nederland heeft bijna alle Nederlandse landschappen in huis.

Je vindt er (vooral in het westen en langs het IJsselmeer) weilanden, er is heide, er zijn bossen en heuvels, je vindt er een rivier en een voormalig stuk van de zee. Je vindt er historische dorpen en steden, maar ook alsmaar uitdijende Vinexlocaties. Eilanden zijn er niet, behalve de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De provincie is bijna vol, maar toch ook af en toe best leeg.

In de provincie Utrecht is het dan ook aardig fietsen, als je tenminste niet verstrikt raakt in een netwerk van autowegen dat de provincie ook overwoekerd heeft. Op een zomerse dag is het best vol op al die Utrechtse fietspaden. Dan ga ik liever ergens anders fietsen.

Utrecht is moeilijk kiezen. Heb ik het over één van de mooiste historische steden van Nederland: Amersfoort? Of over de prachtige route over de Lekdijk van Rhenen naar Schoonhoven? Heb ik het over een stadje zoals Wijk bij Duurstede? Of een dorpje zoals Kockengen?

Nee, vandaag heb ik het over Breukelen. Ooit een toevluchtsoord langs de Vecht voor welgestelden. Nu een gewoon en gemiddeld Nederlands uit de kluiten gewassen dorp met een oud gedeelte, veel nieuwbouw en een voortdurende stroom aan schepen, treinen en auto’s aan de westzijde van de plaats.

Breukelen is internationaal ingehaald door grote broer Brooklyn in New York. Maar ooit heette Brooklyn toch echt Breukelen...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Fietsprovincies (7) : Utrecht”

  1. Als je ooit de route over de Lekdijk hebt gefietst, ben je langs het huis gekomen waar ik 20 jaar met het gezin heb gewoond. In Uitweg om precies te zijn. Vanuit onze tuin zagen wij de fietsers en andere passanten langskomen. Er zit een weiland tussen maar geluiden dragen ver, dus we hoorden de racefietsers praten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.