Verschil tussen betweter en narcist

Meneer Hamstra heeft overal verstand van. Als leraar kan hij behoorlijk zijn ei kwijt bij de leerlingen die hem 'de professor' noemen. Want meneer Hamstra weet echt overal wat van.

Altijd staat meneer Hamstra klaar om zijn mening te geven. Hij weet ook precies wat de vakken van zijn collega’s inhouden. En hoe ze het beste hun lesstof kunnen doceren. Bovendien heeft hij ervaring als docent op meerdere scholen, dus hij kan het weten. Op zijn vorige school was het een zootje, maar dankzij hem is het allemaal toch goed gekomen.

Wat meneer Hamstra zich niet realiseerde was dat één van zijn huidige collega’s stage had gelopen op die school. Hij had er wel eens een voorzichtige opmerking over gemaakt dat het toch niet allemaal koek en ei was geweest. Meneer Hamstra ontkende dat gegeven in alle toonaarden. Hij was alleen maar vertrokken omdat zijn huidige school hem ‘gevraagd’ had. De collega’s wisten nu wel genoeg en deden er verder het zwijgen toe.

De communicatie met de heer Hamstra bestaat voornamelijk uit eenrichtingsverkeer. De meeste docenten laten hem maar wat kletsen. Ze hebben niet zoveel zin in de discussies. Bovendien hebben ze de ervaring dat discussies weinig helpen: meneer Hamstra weet het tóch allemaal beter. Niet alleen over zijn eigen vak, maar over alle vakken op school.

Daardoor wordt de heer Hamstra overigens wel gesterkt in zijn mening dat hij het allemaal goed weet. En ook als docent krijgt hij nauwelijks tegengas. Hij is voortdurend aan het woord en niemand spreekt hem tegen.

Zijn stemvolume zorgt in de pauzes voor een behoorlijke dosis aan auditieve overbelasting in het hoge docentenlokaal van het klassieke oude schoolgebouw. Alleen als de gymleraar zijn 'veldstem' opzet kan meneer Hamstra daar niet tegen op.

Laten we ook maar zeggen: niemand steekt meer energie in de tegenspraak van de heer Hamstra. Of niemand durft hem meer tegen de spreken. Zo creëert de heer Hamstra zijn eigen emotionele bubbel waar binnen hij altijd gelijk heeft.

Komt hij thuis, dan kan de heer Hamstra weer vertellen aan zijn vrouw en kinderen wat hij nu weer voor goede dingen heeft gedaan voor de school. Het lijkt wel of zonder hem de hele school niet had kunnen functioneren.

Er kwam een nieuwe docent economie op school, meneer van Driel. Hij had nog geen ervaring met meneer Hamstra. Meneer Hamstra doceerde de nieuwe leerkracht meteen maar even hoe de school functioneerde, hoe je op deze school het beste economie kunt geven en wat de beste boeken zijn voor deze leerlingen. En vooral de krant, natuurlijk.

Meneer van Driel gaf de heer Hamstra tegengas. Hij toonde aan dat meneer Hamstra op een bepaald punt ongelijk had en maar beter even in de boeken kon duiken om wat meer beslagen ten ijs te komen. Dat had meneer van Driel niet moeten doen… Meneer Hamstra tegen spreken, dat kon natuurlijk niet. En toen hij meneer Hamstra niet meteen gelijk gaf was het mis. In de ogen van meneer Hamstra was meneer van Driel een betweter.

Voortaan kon de heer van Driel niets goeds meer doen bij de heer Hamstra. Zodra de nieuwe leerkracht een bepaalde mening had ging de heer Hamstra in de oppositie. En hij voegde er fijntjes aan toe dat hem ook klachten ter ore waren gekomen over het functioneren van de heer van Driel als docent. Toegegeven: meneer van Driel was een nogal eigenzinnige economie-docent. Hij was ook wel een beetje een betweter. En twee betweters bij elkaar: dat botst.

Meneer Hamstra werd ook de nieuwe redder. Want meneer van Driel kreeg onenigheid met een andere docent economie. Meneer Hamstra was er als de kippen bij. Natuurlijk zat die andere collega helemaal goed en meneer van Driel zat helemaal fout.

Toch viel vooral meneer Hamstra in psychologisch opzicht door de mand. Hij wist het niet alleen altijd beter, ook buiten zijn eigen vakgebied. Te pas en te onpas etaleerde hij zijn schijndeskundigheid.

Maar hij was er ook voortdurend op uit om collega van Driel als persoon te diskwalificeren. En dat laatste: dat zei veel meer over hem als persoon.

Een betweter kenmerkt zich door allerlei vastomlijnde uitspraken over gebieden waar hij zelf geen verstand van heeft maar wél van meent te hebben. 
Bij een narcist valt daarbij als extra op dat hij mensen die wél kennis van zaken heeft diskwalilificeert. 
Meneer Hamstra is niet alleen een betweter, maar hij vertoont ook wel erg veel trekken van narcisme.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Verschil tussen betweter en narcist”

  1. De meneren Hamstra op deze aardkloot kennen we allemaal wel. Ze missen iets in hun hersens, denk ik. Of ze hebben iets teveel, dat kan ook 🙂 Eigenlijk laten we dit soort lui op den duur links liggen. Je wordt er alleen maar doodmoe van en ze zijn toch niet te veranderen. Het lijkt mij een eenzaam bestaan dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.