Even de provincie uit (1)

In de maand maart ben ik niet de provincie uit geweest. Alle besprekingen en cursussen waren afgezegd. Ik heb zelfs niet met de trein gereisd, terwijl ik normaal zo'n vier dagen in de week treinkilometers maak.

Woensdag besloot ik mezelf te tracteren op een fietstocht. Rond 12 uur stapte ik op de fiets. Het was tamelijk fris en er stond een matige noordwestenwind. Omdat ik het liefst eerst tegenwind heb en op de terugweg wind mee was de keuze eenvoudig: ik fietste noordwaarts.

Eerst de bebouwde kom van het verstilde Delft. Daarna de bossen in. Dat weten veel mensen niet, maar tegenwoordig lijkt het hier de Veluwe wel. Tussen Delft en Zoetermeer kun je helemaal door de bossen fietsen. Geen authentieke bossen, maar nadrukkelijk aangelegd, te vergelijken met het Amsterdamse Bos. De koeien zijn dus vervangen door bomen. Het betekende dat ik de eerste tien kilometer beschut kon fietsen.

In Zoetermeer ontdekte ik dat ik de zonnebrand niet in mijn tas had gedaan. Omdat er al meerdere keren stukjes van mijn huid zijn verwijderd (een vorm van aardappels punten, maar dan op de huid) moet ik echt uitkijken voor zonnebrand. Dus vervoegde ik mij bij een plaatselijke drogist. Het was een strenge drogist, met maar liefst 5 meter afstand per wachtende voor de kassa. Je moest er ook onder toezicht je eigen mandje schoonmaken en desinfecteren.

Daarna fietste ik weer verder door de eindeloze wijken uit het eind van de 20e eeuw, waar Zoetermeer zo rijk (of arm) aan is. Ik volgde geen richtingborden, want ik volg het liefste mijn eigen route. Daardoor fietste ik mezelf een paar keer vast in een doodlopend woonerf. De richting was goed, maar de stedenbouwers uit die tijd vonden het vooral aardig om zó te bouwen dat de wijk altijd een verrassing bleef zodat zelfs taxichauffeurs hopeloos verdwaalden. Ook een tante van mij is een keer zoek geraakt in zo’n woonerf.

Als je bij de vragen rond 'beginnende dementering' vraagt of mensen wel eens de weg kwijt raken zal het antwoord in Zoetermeer waarschijnlijk 'ja' zijn. Wie 'nee' zegt liegt, hij komt nooit buiten, óf hij heeft een geheugenprobleem.

Aan de noordrand van Zoetermeer is een grote waterplas aangelegd: de Zoetermeerse Plas. Het water schijnt tot dertig meter diep te zijn en soms ook behoorlijk koud. Maar dat heb ik niet uitgeprobeerd: ik heb mijn zwembroek niet bij me.

Na Zoetermeer is het niet ver meer naar Leiden: nog geen tien kilometer. De weg die ik volg komt door Zuidbuurt en daarna door Zoeterwoude-Dorp. Daar is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik ga er wel eens even buurten, maar nu het is helemaal stil op het terrein. De bewoners hebben corona-huisarrest. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.