Via Spijkenisse (2)

Al snel stap ik in Spijkenisse weer op de fiets. Ik fiets oostwaarts. Er is maar één optie om de Oude Maas over te steken: dat is via de Spijkenisserbrug.

Vanaf de brug heb je een mooi zich op de rivier, maar ook op de torenhoge nieuwbouw aan het water. Er staan diverse woontorens met een hoogte van ruim 80 meter.

Aan de overkant ligt Hoogvliet. Ook dit stadsdeel van Rotterdam heeft te maken met nogal wat grootstedelijke problemen. Als steden letterlijk in korte tijd uit de grond worden gestampt heb je daar een generatie later last van. Op allerlei plekken wordt jaren ’60 bouw afgebroken en komt er nieuwbouw (vaak grotere eengezinswoningen) voor in de plaats.

Ik volg de fietsborden richting de Waalhaven, maar ergens heb ik een bordje gemist. Op je richtinggevoel kun je hier niet goed fietsen, want dan strand je op bedrijventerreinen of enorme verkeersknooppunten. Ik maak daardoor een wat vreemde lus, want ik moet weer over de A 15 en de Betuwelijn. Als dat eenmaal gelukt is ben ik bijna in Pernis, dat een paar weken geleden beschreven werd op dit weblog.

Ik fiets nu in noordelijke richting en heb de wind pal tegen. Die voel je wel in dit open industriegebied: er is geen boom te bekennen en op enige afstand staan alleen maar tanks voor de opslag van olie.

Na een paar kilometer duik ik de Beneluxtunnel in. Over de volle lengte staat een tekst die ik later nog maar eens uitgebreider moet bestuderen. In ieder geval krijgt Ari te horen dat het leven eindig is en dat de mensen slecht zijn.

Aan de overkant van het water ben ik in Schiedam. Ik maak even een ommetje via het historische centrum. Veel mensen denken bij Schiedam aan vervuilende industrie, havens en eindeloze nieuwbouw uit de jaren ’60, maar de stad heeft een schitterend centrum.

Bovendien telt de stad de hoogste (‘klassieke’) windmolens van de wereld. Ooit waren het er 20, er zijn er zeven overgebleven. De laatste is overigens gewoon een windturbine, die een klassieke vorm heeft gekregen. Dat zou men vaker moeten doen, want die metalen turbomolens die op land en in zee worden neergezet verstoren het landschap.

Via uitgebreide bedrijventerreinen fiets ik aan de noordkant bij de Poldervaart en Kerkbuurt Schiedam weer uit. De provincie probeert al een halve eeuw om Midden Delfland als groene buffer te behouden, maar er wordt alweer een bedrijvenpark aangelegd. Toch kun je tussendoor nog steeds aardige weggetjes vinden. En als je het land ‘zo’ bekijkt zie je ook dat de lente in aantocht is.

Het is nog tien kilometer fietsen naar ons huis in Delft. Je kunt vanuit ons huis in drie uur fietstijd heel verschillende gebieden befietsen. Dat is trouwens ook wat het fietsen in Nederland zo aardig maakt. Niks geen eindeloze prairie of uitgestrekte bossen: welke route je ook kiest: je ziet continu verschillende landschappen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.