Fietsen en depressie

Het cartoon spreekt voor zichzelf. En we weten het inmiddels ook wel. Bewegen is één van de beste middelen tegen depressie.

Sommige onderzoekers beweren zelfs dat beweging effectiever is dan pillen of therapie.

Het is de vraag of dat waar is. Je komt niet uit een zware depressie door alleen maar te gaan bewegen. Beweging is vooral effectief in combinatie met andere vormen van behandeling.

Daarnaast helpt beweging vooral tegen een terugval. Dus als je depressief bent geweest zou het vooral goed zijn om het sporten vol te blijven houden, ook als je je weer beter voelt.

Het meest effectief schijnt de ‘running therapie’ te zijn, omdat je je dan samen met anderen richt op prestaties. Ik houd het maar bij af en toe een rondje fietsen. Dat helpt – in combinatie met medicatie – bij mij ook om te voorkomen dat ik afglijd.

Dat geschreven hebbende stap ik nu maar weer even op de fiets.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.