Rondje Westland (7)

De Lier blijkt meerdere supermarkten te tellen. Ik bezoek één van die supermarkten zodat ik me een beeld kan vormen van de plaatselijke bevolking.

Het is erg stil in de winkel.  De aanbiedingen in deze winkel zijn dezelfde als in Delft. Maar daar komen nu weinig mensen op af. Voor mij zijn aanbiedingen altijd gevaarlijk: ik heb de neiging om ze mee te nemen.

Zijn de winkels hier altijd zo stil? Waarschijnlijk zitten de meeste mensen aan tafel of inmiddels voor de televisie. Het is ook al zeven uur. “Kleertjes uit, pyjamaatjes aan, hoogste tijd om naar bed te gaan.” De mensen die ik tegen kom spreken een vorm van onbegrijpelijk Nederlands tegen elkaar. Later blijkt dat het om Polen gaat. Die zijn hier veel aan het werk in de kassen. Meestal Noordpolen, maar er zitten ook Zuidpolen bij. Die zijn herkenbaar aan hun Pools met een zachte ‘g’.

De Lier telt zo’n 13.000 inwoners. Het is dus een uit de kluiten gewassen dorp. Rik Zaal omschrijft De Lier “als een lelijk dorp met een aardige kerk, waaraan een mooie dikke toren zonder spits opvalt.” 

Tijd voor een kerkelijk uitstapje. Toen de strijd tussen Katholieken en protestanten tijdens de Reformatie ontbrandde leek De Lier aan deze kerkelijke oorlog te ontsnappen. De plaatselijke pastoor meldde namelijk dat hij protestants was geworden. Een gevolg was dat de overgang naar het protestantisme vrij geruisloos verliep. Totdat de Spaanse hertog Alva het gezag kwam herstellen. Toen belandde de dominee in de gevangenis. Na drie jaar werd hij ter dood gebracht.

Vrij snel daarna vielen de oranjegezinde troepen De Lier binnen. Ze namen de door de Spanjaarden gesteunde pastoor gevangen en doodden hem. Ook de toren werd in de hens gestoken. De mensen hebben het wel over de moslims, maar de katholieken en de protestanten waren ook geen lieverdjes.

De uivormige spits (net als vroeger van de Nieuwe Kerk in Delft) ging verloren. Het voordeel is dat voortaan de kerkelijke conflicten niet meer op de spits gedreven konden worden. De toren ziet er niettemin imposant uit en wordt wel de Lierse Dom genoemd.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: