Rondje Westland (6)

De mensen in het Westland moeten wel sportief zijn, want zowel in Poeldijk als in Honselersdijk worden als beroemde inwoners die hier geboren zijn een rijtje sporters genoemd. Geen denkers, politici of dichters, maar schaatsers en wielrenners.

Het is donker, dus ik kan niet zoveel melden over wat er allemaal te zien valt. In ieder geval fiets ik Honselersdijk binnen. Hier bevindt zich de grootste bloemenveiling van de wereld. Ik ben benieuwd hoeveel mannen een bloemetje voor hun vrouw meenemen. Ik doe dat wekelijks, zouden ze dat hier ook doen? Of hoor je hier -om origineel te zijn – juist iets heel anders voor je vrouw mee te nemen? Een doos bonbons ofzo?

In Honselersdijk staat een buiten dat tot 1795 eigendom was van de familie van Oranje. De Fransen pakten alle particuliere bezit af en maakten een gevangenis van dit buiten. Ik denk dat het toen minder luxe was ingericht. Daarna werd het een ziekenhuis en vervolgens een kweekschool voor de scheepvaart. Toen de Fransen in 1814 vertrokken stonden de gebouwen op instorten. Kennelijk zijn de fransozen niet goed in monumentenzorg. Maar een deel van de gebouwen is alsnog voor latere generaties gespaard gebleven. Zo vind je toch nog wat geschiedenis in Honselersdijk.

Het is aardig om kennis te nemen van zo’n plaats, maar net als de andere plaatsen in het Westland heeft de plaats weinig structuur. Dat wat er aan oudbouw was is meestal gesloopt en er kwamen nogal fantasieloze huizen en winkels voor in de plaats. Er staat een grote Rooms-Katholieke Kerk, de Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad Kerk. Ik wil nog even om goede raad vragen, maar de kerk is gesloten. Als ik een foto neem van het gebouw verschijnt de maan net om de hoek van de toren.

Op een fietsbord staat De Lier aangegeven. Daar kan ik natuurlijk ook nog even naar toe. De fietsroute blijkt een wonderbaarlijke route te volgen, waarbij ik het gevoel heb dat ik helemaal zoek raak. Ik meen overal in Nederland de weg te kunnen vinden, maar het Westland is zó’n doolhof dat ik vermoed dat ook veel autochtone inwoners zoek raken. Veel wegen lopen dood op vaarten of eindigen temidden van de kassen. Daarom volg ik nu maar de beborde route. Die leidt zigzaggend tussen de kassen door. Iedere keer als ik denk dat de weg ophoudt komt er weer een zijweg. Vervolgens een natuurgebied (De Wollebrand) en daarna vrees ik het ergste: een autoweg langs de Zweth. Maar ziedaar: er blijkt een doorsteek te zijn gemaakt.

Zo kom ik alsnog behouden in De Lier aan. Deze plaats roept associaties op aan een delier. Je zou kunnen denken dat de mensen hier op doktersadvies veel haldol nuttigen teneinde hun delier te kunnen bestrijden. Om dit alles nader te onderzoeken fiets ik eerst maar eens naar de plaatselijke supermarkt. Daar tref ik mogelijk een doorsnee van de bevolking van De Lier aan.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: