Rondje Westland (4)

In Heenweg was ik nog op de Heenweg. Maar nu ik zó dicht bij de zee ben kan ik hier niet aan de Terugweg beginnen. Ik moet tegen de wind in dóórtrappen... Nog 6 kilometer naar zee...

Al het land langs de Maasdijk is bestemd voor de tuinbouw, en vooral voor de glastuinbouw. Maar er worden ook bloemen gekweekt. Dat schijnt Nederlands belangrijkste agrarische exportproduct te zijn.

Voor de smalle duinenrij bij Hoek van Holland verandert het landschap. Geen tuinbouw meer, maar recreatieterreinen. Bungalowparken en campings. Af en toe loopt er een verwaaide toerist rond, maar het is vooral stil. Ook de horeca heeft zijn biezen gepakt.

Op het parkeerterrein voor het naaktstrand staat geen enkele auto. Waarschijnlijk is het te fris om zonder zwembroek naar zee te lopen.

Een fietspad leidt naar het strand, twee kilometer ten noorden van Hoek van Holland. En daar issie weer: de zee die voortklotst in eindeloze deining.

De Zee, de Zee klotst voort in eindeloze deining,
De Zee, waarin mijn Ziel zichzelf weerspiegeld ziet;
De Zee is als mijn Ziel in wezen en verschijning,
Zij is een levend schoon en kent zichzelve niet.

(Willem Kloos, opgedragen aan Frederik van Eeden).

Het heeft de afgelopen dagen flink gewaaid en de golven komen tot bijna aan de voet van de duinen. Die voet is hier voor de zekerheid ook wat opgehoogd. De strandpaviljoens zijn gesloten: warme chocomel met appeltaart is er voor deze eenzame fietser vandaag niet bij.

Het is eb, dus de zee is bezig zich terug te trekken. Ik parkeer mijn fietst op het wat natte zand: daar blijft de standaard in het zand staan zonder er meteen in te zakken. Als ik heb geconstateerd dat mijn fiets stevig staat komt er opeens een onverwachte serie golven die het water flink opstuwen. En daar staat mijn Batavus: midden in het water van de Noordzee. Maar het is een stevige fiets. Voor hem geldt de lijfspreuk van Willem van Oranje: Saevis tranquillus in undis. Oftewel: rustig temidden der woelige baren. Willem van Oranje zou trots zijn geweest op deze Friese fiets.

Het water trekt zich weer terug, en de fiets staat daar eigenlijk prima. Dus maak ik eerst nog even wat foto’s. Vijf kilometer naar het zuiden toe staan de ijzeren silhouetten van de bedrijvigheid op de Maasvlakte. Naar het noorden toe zie ik in de verte nog vaag de contouren van Scheveningen.

Na een half uurtje vind ik het welletjes. Mijn fiets krijgt het trouwens ook koud. Met het zout op de lippen en het zand tussen de tanden en in mijn haren en oren verlaat ik het verder bijna lege strand. Ik fiets weer terug naar het duinfietspad en fiets nu met de wind in de rug richting Monster. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Rondje Westland (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: