Rondje Midden Delfland (3)

De serie heet wel Midden Delfland, maar ik fiets inmiddels ruimschoots door het Westland, oftewel de Glazen Stad. Rinkeldekinkel met Jeroen van Inkel.

Het is weer droog en de fiets komt aan het einde van het Zwethkanaal. Via een voetbrug met trappen kom ik aan de overzijde van de drukke N 230. Als je rolstoelgebonden bent kun je hier met geen mogelijkheid de overkant  bereiken.

Uiteindelijk kom ik bij een dijk uit. Ik kan linksaf en rechtsaf. Ik kies voor rechtsaf. Want in de verte lonkt de zee. Zeg ‘zee’ en Henk50 moet eigenlijk wel die kant uit.

Het fietspad loopt onderaan de dijk. Boven mij raast het autoverkeer. Dan zie ik een bord Heenweg. Dat klopt, ik ben niet op de terugweg. Laat ik maar eens met gevaar voor eigen leven de drukke weg oversteken. Want wat is Heenweg voor een dorp?

Welnu: Heenweg blijkt zeer overzichtelijk te zijn. Het dorp ligt aan de noordzijde van de dijk die via Maasdijk richting Hoek van Holland loopt. Er zijn slechts enkele straten, die meestal de naam van bloemen dragen: de Anjerstraat, Tulpstraat, Hyacintstraat en de Chrysantstraat. De grotere straten heten de Lugtigheidstraat, de Boelhouwerstraat, de Maasdijk en de Heenweg. Je moet je best doen om hier te verdwalen.

Langs de Maasdijk bevinden zich enkele grotere bedrijven met moderne kantoorpanden. Waarschijnlijk heeft dat allemaal met de tuinbouw te maken. Maar wat valt er verder te doen in Heenweg? Er staat een kerkgebouw, maar dat is dicht. Volgens een bord kun je hier op zondag om 09.30 uur vervoegen om naar een dominee uit de regio te luisteren. Maar dat bord is schone schijn: sinds de herfst van 2019 worden er geen kerkdiensten meer gehouden. Ook in het Westland slaat de secularisatie toe.

Verscholen tussen de bomen staat een bijzonder kerkgebouw. Het is klein, maar mooi, in neogothische stijl opgetrokken. Dit is de plaatselijke Rooms-Katholieke Kerk. Hier worden voorstellingen en concerten gehouden, maar voor een kerkdienst word je naar elders verwezen.

Kan ik nog iets anders doen in Heenweg? Jazeker, want er zijn twee kapsalons: van Dusty en van Miranda. Dusty schrijft dat ze altijd in beweging is met nieuwe kapsels. Ik ben wel benieuwd wat ze met mijn kale hoofd zou kunnen doen. Maar helaas: beide kapsalons zijn gesloten. Er is ook een snackbar: de snackbar van Chris. Die ziet er uit als een gewoon woonhuis. Er is geen klant te zien, en ook Chris verschijnt niet.  Dan maar een brievenbus? Het is een ernstige zaak: in Heenweg is ook geen brievenbus. Er is zelfs geen bushalte in Heenweg. Eventuele OV-gebruikers moeten 20 minuten lopen om hier te komen. En ondertussen begint het ook weer te regenen.

Voor de zeshonderd inwoners van Heenweg valt er dus ter plaatse niet veel te doen. In alle gevallen wordt men verwezen naar het nabijgelegen ’s Gravenzande: met 22.000 inwoners de grootste plaats in het Westland.  Naaldwijk is overigens net zo ver weg: naar beide plaatsen is het drie kilometer fietsen.

Desondanks weet een makelaar het hier goed te verkopen. In Heenweg staat één huis te koop. "Laat u verrassen door deze leuke tussenwoning met karakteristieke gevel in een rustige straat in het gezellige dorp Heenweg."

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: