Zelfcompassie

Het klinkt egocentrisch. Zelfcompassie. Alsof mensen tegenwoordig niet al ontevreden genoeg zijn. "Help, iedereen benadeelt mij, wat heb ik het zwaar."

Dr. Kristin Neff, is hoofd van het Self-Compassion Research Lab aan de University of Texas. Typisch Amerikaans, zou je denken. Wie bedenkt er nu dat je dáárvoor een laboratorium op kunt richten?

Maar laten we maar eens kijken wat de ingrediënten van zelfcompassie zijn. Het gaat niet om het opwekken van medelijden, het gaat om mededogen. Wees minder streng tegen jezelf! Haar (voorlopig) laatste boek heet Zelfcompassie en heeft als ondertitel: Stop jezelf te veroordelen! (Cargo, 2016). 

Drie elementen van zelfcompassie

Volgens Neff bestaat zelfcompassie uit drie elementen:

  1. Vriendelijkheid tegenover jezelf
  2. Je menselijkheid erkennen
  3. Mindfulness

Lekkere geitenwollentaal, denk je misschien. Maar toch nog even meer de diepte in:

ad 1: Vriendelijk zijn tegenover jezelf houdt in dat je niet stoer doet en de pijn ontkent. Als je het gevoel hebt dat je tekort schiet, ga dan niet extra hard werken. Nee, je hebt er last van. Maar duik ook niet in de andere richting weg: ik ben zó zielig, ik verdien medelijden.

ad 2: Je menselijkheid erkennen houdt in dat de ellende die jou overkomt en je gevoel van tekort schieten deel uitmaken van de menselijke ervaring. Het is niet iets wat jou alleen overkomt. Dus erken dat er hobbels en diepe dalen in je leven zijn geweest en nog zullen komen. We leven in een gebroken wereld.

ad 3: Mindfulness is bij Kristin Neff geen vage vorm van boeddhisme met een westers sausje. Het gaat er om dat je je negatieve emoties niet onderdrukt, maar ze ook niet de baas over jezelf laat zijn. Je gevoelens zijn er, erken ze ook, maar laat niet toe dat ze jou meesleuren om een vorm van negativiteit.

Goed genoeg

De valkuil van bijna iedere moeder is: de perfecte moeder willen zijn. Hoe het met de vaders zit wat de opvoeding betreft weet ik wat minder. D.C. Winnicott zag deze valkuil en introduceerde de term ‘Goed Genoeg Moeder’. Dat vertaal ik in mijn werk naar de ‘Goed Genoeg Opvoeder’. Juist als je perfect wilt opvoeden gaat het niet goed.

Onze samenleving gaat gebukt onder de druk van top-ervaringen. Dat zie je volgens mij met name in de wijze waarop (veel) mensen vakantie willen vieren: het moet een top-ervaring zijn. En als ze in het vliegtuig terug naar huis vliegen denken ze alweer aan de volgende – nog meer spannende – vakantie. Behalve dat dit slecht is voor het milieu, is het ook slecht voor jezelf. In haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ citeert Brené Brown Gretchen Rubin, auteur van Het Geluk Project.

"Voorkom dat het perfecte de vijand wordt van het goede. De wandeling van twintig minuten die je wel maakt is beter dan de marathon niet ik niet loop. Mijn niet perfecte publicatie die mensen blijkt te helpen is beter dan het perfecte manuscript dat ik niet af krijg omdat het perfect moet zijn."

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: