Den Haag Escamp

Het nadeel van het wonen in het meest dichtbevolkte deel van Nederland is dat je er gewoon vol is. Terwijl ik zo van de ruimte houd.

Een voordeel is dat er zo ontzettend veel variatie aan wegen is. En ondanks alle bebouwing nog best veel groen.

Zaterdag stapte ik op de Batavus Dinsdag voor een rondje sijkelen door de omgeving. Ik had geen plan, maar ik ging gewoon mijn neus achterna. Die neus bracht mij in Den Hoorn (gemeente Midden Delfland), daarna in de nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten (goed voor 10.000 inwoners), vervolgens langs de rand van Rijswijk Strijp (gemeente Rijswijk), daarna langs de rand van Vinexlocatie Wateringseveld (22.000 inwoners, gemeente Den Haag) en toen was ik opeens in de jaren’60 van de gemeente Den Haag.  Vier gemeenten in 12 fietskilometers.

Maar vergis je niet in een wijk uit de jaren ’60. De gehorige en tochtige flats (meestal vier hoog) maken plaats voor nieuwbouw in de vorm van eengezinswoningen in een parkachtige omgeving en voor soms spectaculaire hoogbouw. Het meest bijzondere gebouw is het stadsdeelkantoor in de wijk Escamp. Het gebouw heeft een bijzondere vorm: twee maal een driehoek.

Het gebouw is inmiddels tien jaar oud. Het telt zeventien verdiepingen en biedt onderdak aan het Stadsdeelkantoor Escamp, een grote bibliotheek, diverse gemeentelijke diensten en 49 appartementen (de bovenste zeven verdiepingen). Er werken ruim 1100 ambtenaren. Het gebouw is 75 meter hoog. D

Tegenover het stadsdeelkantoor staan (nog) flats uit de jaren ’60, afgewisseld door nieuwbouw. De bekendste weg in de buurt is de Leyweg (o.a. bekend van het ziekenhuis). De wijk Escamp telt 120.000 inwoners.

Ik fietste weer verder. Overal worden flats afgebroken en wordt nieuwbouw gepleegd. Meestal betreft het laagbouw in een groene omgeving. het groen wordt wel verkleind (meer zicht) omdat de grote groene gebieden vaak als onveilig worden ervaren.

Opvallend vind ik ook de wat majestueze grote, lange en rechte wegen, zoals de Melis Stokelaan en een aantal wegen die hier haaks op staan. Deels zijn ze het domein van druk autoverkeer, maar niet altijd en overal

De volgende wijk is de wijk Morgenstond, een deel van het stadsdeel Escamp. Veel straten zijn hier genoemd naar dorpen in Drenthe. De wijk werd ontworpen door Willem Dudok, maar tijdens de bouw werden de plannen gewijzigd. De flats van drie hoog kregen een vierde woonlaag en de eengezinswoningen kregen minder ruimte. De lage huren trokken veel mensen aan zonder eigen inkomen. Maar liefst 55% van de bevolking heeft geen Nederlandse achtergrond.

De krapte van de woningen en de eenzijdigheid van de samenstelling van de bevolking is niet meer van deze tijd. De wijk gaat grondig op de schop. Op de tweede foto zie je links op de voorgrond een flat uit de jaren ’60 en daarnaast nieuwbouw langs een brede verbindingsweg. Aan de overkant van die weg staan (niet zichtbaar op de foto) grote landhuizen.

Het werd al donker. Ik fietste verder in de richting van de zee. Van de overige straten, pleinen en huizen in Den Haag Zuidwest heb ik geen foto's meer genomen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Den Haag Escamp”

  1. Blijdschap overvalt mij …

    Omdat wij in de polder mogen wonen.

    Wat een ellendig woongedoe daar hè…

    En ook nog eens heul duur….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: