Leidt een gezonde levensstijl tot meer dementie?

Sinds 1990 worden in de Rotterdamse wijk Ommoord veel inwoners op het gebied van hun gezondheid en welzijn gevolgd. Het is het zogenaamde ERGO-onderzoek vanuit de Erasmus-Universiteit.

Daar zijn de inwoners van Ommoord van op de hoogte. Het is geen geheime Google activiteit. Inmiddels zijn de gegevens van 40.000 mensen verzameld. De bedoeling is niet om op individueel niveau hun (on)gezondheid vast te stellen. Het gaat om de totale bevolking. Wat zijn risicofactoren bij de gezondheid? Als je op je vijftigste gezond bent, wat is de kans dat je dat op je zeventigste ook nog bent?

Nu is Ommoord niet het meest gezonde deel van Nederland. Er daalt veel fijnstof neer, dankzij de aanwezigheid van een aantal autosnelwegen benevens de nabijheid van een grote stad en veel industrie. Toch schijnen de inwoners een redelijk gemiddelde levensverwachting te hebben. Ik heb er onlangs een verpleeghuis bezocht en daar waren de mensen best oud. Je kunt er honderd worden.

De statistieken van Ommoord zijn onderdeel van een groot epidemiologisch onderzoek. Wat is bijvoorbeeld het verband tussen levensstijl en ziekte. En als je een ziekte krijgt, hoe is de gemiddelde levensverwachting dan? Kun je ook drie, vier of vijf ziektes tegelijk hebben. Dat kan, er zijn zelfs mensen die nog meer ziektes (hart, diabetes, longen, kanker enzovoorts) tegelijk hebben. Ik zal niet zeggen dat je dáármee honderd kunt worden.

Eén ding is wel waarschijnlijk. Ook in Rotterdam gaat iedereen dood. Zelfs de oudste inwoner van Rotterdam, mevrouw Grietje Janssen-Anker, is overleden. Ze verhuisde op haar 111e jaar naar Rotterdam. Daar heeft ze nog een jaar gewoond.

In het ERGO-onderzoek mist één aspect van de gezondheid en dat is de kwaliteit van de mondzorg. Hoe ouder we worden, des te kwetsbaarder worden we voor infecties in het mondgebied. Er wordt zelfs een verband verondersteld tussen chronische ontstekingen in de mond en dementie.

Verder zijn tal van ziekten in kaart gebracht. Eén statistische kwestie wil ik daarbij onder de aandacht brengen. Mensen met een gezonde levensstijl hebben een aanzienlijk grotere kans op dementie. Omdat ik er volgens de statistiek een redelijk gezonde levensstijl op na houd loop ik dus een grotere kans op de ontwikkeling van een dementieel beeld.

Mensen die roken, een fors overgewicht hebben en een aanzienlijk verhoogde bloeddruk hebben een kans van 3,7% op de ontwikkeling van een dementieel beeld. Mensen die niet roken, geen overgewicht hebben en geen verhoogde bloeddruk hebben bijna 21% kans op dementie. Dus moet ik toch maar gaan roken? Of geldt dit cijfer alleen in de wijk Ommoord?

Zoals jullie waarschijnlijk begrijpen betreft het hier een statistisch puzzeltje. Wie het weet mag het zeggen…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Leidt een gezonde levensstijl tot meer dementie?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.