Gat in de dijk (Spaarndam)

Er zijn verschillende manieren om Haarlem te verlaten. Ik kies de verkeerde manier.

Aan de oostzijde van Haarlem bevinden zich veel bedrijventerreinen. Dat zijn de lelijkste bebouwde delen van Nederland. Hier heeft de ‘verdozing’ het meest ernstig toegeslagen. Ik begrijp niet dat een architect die zijn vak serieus neemt nog met plezier zo’n doos ontwerpt.

De wijk Waarderpolder is voor de meeste mensen vooral bekend als de plek waar de TV toren staat en waar IKEA is gevestigd.

Vroeger liep de weg hier dood, maar omdat borden de richting wijzen van Spaardam lijkt het erop dat zich inmiddels een oplossing heeft aangediend. En die is er: een brug die hoog over het Buiten Spaarne leidt. Daarna kan ik aan de westzijde van het Spaarne in de richting van Spaardam fietsen. Slechts een klein stukje resterend weiland scheidt Haarlem Noord van de bebouwing van Spaardam en de Vinexwijk Velserbroek. 

Vlak voor Spaarndam bevindt zich één van de forten die Amsterdam moesten beschermen tegen mogelijke vijanden, onderdeel van de zogenaamde Stelling van Amsterdam.  

Spaarndam heeft een historisch centrum met één van de oudste sluizen van Nederland: de Kolksluis uit 1280. Het westelijk deel van Spaarndam is beschermd dorpsgezicht en valt onder de gemeente Haarlem. Het oostelijke deel is een weinig zeggende nieuwbouwwijk uit de jaren ’80 en ’90 en valt onder de gemeente Haarlemmermeer.

Omdat Spaarndam ook iets aan het toerisme wilde doen heeft men hier een monument voor Hans Brinker opgericht. Hij stak zijn vinger in de lekkende zeedijk en werd daarmee een voorbeeld voor alle Nederlandse jongeren. Dat alles wordt in ronkende taal op het monument verkondigd.

Na twee maal een bijna aanrijding met een te snelle E-bike fiets ik langs het Zijkanaal C in de richting van het veer Buitenhuizen. Van het oorspronkelijke landschap is hier niets meer over. Het recreatiegebied Spaarnwoude is een soort Amsterdamse Bos, kunstmatig aangelegd met bospartijen en grote groene velden, benevens uiteraard weer een golfterrein.

Na ruim een kwartier fietsen ben ik bij Veer Buitenhuizen, één van de gratis veerdiensten over het Noordzeekanaal. Enkele stoere forensen op de gewone fiets staan te wachten voor de volgende overtocht.

"Een E-Bike?" zegt één van die fietsers. Hij fietst dagelijks tussen Krommenie en Haarlem. "Geen denken aan, dan ben ik in één seizoen mijn conditie kwijt."

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.