“Mogelijk beginnend dementieel beeld”

In een dossier las ik: "Bij mevrouw is mogelijk sprake van een beginnend dementieel beeld..."

Mevrouw is 85 jaar oud. Er vallen enkele zaken op in haar denken en in haar gedrag. Zo heeft ze moeite om op namen te komen. Ze weet af en toe niet meer welke dag het is. Vraag je aan haar wat ze gisteren heeft gedaan, dan kan ze dat niet meteen bedenken.

Ook heeft mevrouw meer tijd nodig om haar handelen te organiseren. Ze kan niet zomaar meer de deur uitlopen. Ze moet stap-voor-stap organiseren dat ze naar buiten gaat, waarbij alles gecontroleerd moet worden (‘heb ik mijn sleutels, heb ik mijn portemonnee?’). In plaats van meerdere dingen tegelijk doet ze nu de dingen achter elkaar (‘serieel’). 

Wat de stemming betreft zijn er weinig veranderingen. Mevrouw kan somber zijn, maar ook vroeger kende ze die perioden. De stemming is ’s morgens doorgaans wat slechter, de stemming verbetert in de loop van de dag.

De huisarts heeft bij mevrouw de MMSE afgenomen, met een aantal gestandaardiseerde vragen waarbij de antwoorden kunnen wijzen op beginnende dementie. Mevrouw wist de meeste vragen goed te beantwoorden.

En toch is mevrouw ongerust. “Ik ben dement…” zegt ze. Alleen al dat idee brengt haar onrust. Ze durft geen vragen meer te beantwoorden, want ze is bang dat ze het verkeerde antwoord zal geven.

Ik loop tegen de 70. Kijk ik naar het gedrag van mevrouw, dan vind ik dat soms behoorlijk herkenbaar. Omdat ik geen vaste baan meer heb moet ik soms echt even nadenken welke dag het is. Dat had ik ook toen ik 60 was en een paar maanden thuis was vanwege de gevolgen van ongeluk. Ik moet steeds weer bedenken hoe mensen heten… Als ik de deur uit ga moet ik goed checken of ik alles bij me heb. Mijn stemming is niet altijd zo vrolijk, daar zitten dalen in. Dat heb ik al jaren.

De gestandaardiseerde MMSE kan ik redelijk beantwoorden. Dat zegt niets meer, want als gevolg van mijn werk ken ik die vragen en ook de antwoorden. Maar hoe doe ik het op een meer uitgebreide test? Ook bij Henk 50 is mogelijk sprake van beginnende dementie…

Daarnaast is er in onze samenleving nog iets anders aan de hand. Alles verandert heel snel. Mevrouw groeide op in de tijd van het schoolbord, het krijtje, de gulden, de losse kaartjes voor trein en bus, gewoon naar het stadhuis gaan als je iets wilde weten en de telefoon met draaischijf. Geen wonder dat ze tegenwoordig soms de weg kwijt is. Dat valt allemaal niet meer bij te houden.

Een zin als ‘er is mogelijk sprake van een beginnend dementieel beeld’ zegt net zo weinig als een weerbericht op maandag dat zegt dat het mogelijk aan het eind van de week gaat regenen.

Bij mensen van rond de 85 jaar zijn altijd wel een aantal kenmerken aan te wijzen die ook kunnen wijzen op een dementieel beeld. Je zult met hardere gegevens moeten komen. Zo'n vage uitspraak maakt ouderen en familie  nodeloos ongerust.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over ““Mogelijk beginnend dementieel beeld””

 1. Eerlijk gezegd vind ik de meeste punten die je noemt nogal logisch, en zou ik als leek niet meteen aan beginnende dementie denken. Alleen het niet meer weten wat je gisteren hebt gedaan. Als ik dat bij iemand zou opmerken, dan zou ik dat wel zorgelijk vinden.
  Maar het moeten nadenken of je alles bij je hebt als je de deur uitgaat? Ik word zondag 65. Het is me de afgelopen decennia een paar keer overkomen dat ik bij de kassa in de supermarkt merkte dat mijn portemonnee nog thuis was. In een andere tas. Ik probeer daarom steeds te controleren of ik essentiële dingen bij me heb.
  Het niet meteen weten welke dag het is lijkt me, zoals je al noemt, in haar leefsituatie heel begrijpelijk.
  Mijn schoonmoeder had lange tijd als oplossing: op de tv naar teletekst gaan, want daar staat het aangegeven. Het is haar nooit gelukt te leren om met een computer om te gaan.

 2. Alles verandert heel snel !?

  Klopt dat, of laten wij ons dat aanpraten ?

  Door de komst van de smartphone red ik me prima, beter zelfs.

  Veel veranderingen laat ik toe.

  Nog veel meer veranderingen laat ik voor wat ze zijn.

  Ook ik ben bijna 70 jaar en kijk vol verwachting naar mijn 100ste verjaardag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.