Kun je liefde meten?

Schrijver Oek de Jong heeft ooit een liefdesmeter ontwikkeld. Hij wilde iedere ochtend van zijn vriendin weten hoeveel punten ze van hem hield op een schaal van 0 tot 100. De relatie heeft geen stand gehouden.

Liefdesmeter

Maar nu we het toch over de liefde hebben: kun je liefde meten? Dat kan. Ik ben in samenwerking met de Technische Universiteit in Delft bezig met proefversie voor een wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid van de Eerste Enige Echte Liefdesmeter. in die meter worden o.a. hartslag en bloeddruk gekoppeld aan de werking van de amygdala, waar onze gevoelens zetelen. Bovendien wordt de huidprikkeling gemeten (als iemand jou wat doet is dat terug te lezen op de huid) benevens het aantal vlinders in de buik.

Wanneer voelen mensen zich geliefd? 

Gelukkig begrepen jullie meteen dat dit onzin was. Maar wat we weten is dat mensen zich geliefd voelen als:
* Ze woorden van bevestiging ontvangen
* Met hun partner quality time door kunnen brengen (zonder dat beiden steeds afgeleid worden door hun mobieltje…)
* Af en toe een spontaan geschenk krijgen (dat kunnen ook zelfgeplukte bloemen uit een weiland zijn)
* Als de ander voor hen klaar staat om bijvoorbeeld een kopje thee te serveren danwel uit zichzelf de rommel opruimt
* Er voldoende ruimte is voor fysieke aanraking
* De partner interesse toont in de bezigheden van de ander
* Als de partner het kan accepteren dat de ander soms gebreken heeft, ook wel eens eisen kan stellen en niet altijd een zonnig humeur heeft.

Dat lijkt mij een mooi lijstje om nog eens verder over na te denken. Genoeg weer voor deze keer. Een andere keer verder maar weer...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Kun je liefde meten?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.