Man aan de diarree

In Friesland stapte een man in de trein, in gezelschap van twee dames. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder. Sommige mannen lopen nu eenmaal rond met twee dames. En zelfs zijn nadrukkelijke stem was nog niet zo ongewoon. Sommige Friezen praten nogal hard. Waarschijnlijk hebben ze dat overgehouden aan het leven tussen de weilanden.

Maar het luidkeels verkondigde gespreksthema was wel ongewoon. Hij begon al direct luidkeels te vertellen dat hij aan de diarree was geweest. Niet zomaar een beetje, het was een tsunami geworden. En dat allemaal onderweg en in de broek.

Het was begonnen met een vreemde geur in zijn neus. Iedere keer als hij moest boeren was die vreemde geur er weer. En even later kwam er ongecontroleerd uit. Van onderen, wel te verstaan. Hij had al aan het begin van de reis verschoning nodig gehad. Maar helaas, de trein was een sprinter, en die sprinter had geen WC.

Daarna moest hij met de bus. De bus had óók geen WC. Maar hij was wel naar een patatkraam bij het busstation gelopen, om daar een paar papiertjes te scoren. Die had hij in zijn broek gestopt. En ondertussen kwam er nog meer van onderen uit.

‘Hoe kwam dat nu?’ zo vroeg deze meneer zich af. Welnu, hij had een zwartgeblakerde blinde vink in een restaurant gegeten. Want je gaat je toch afvragen waar het nu toch van komt, al dat ongemak. En of de dames dachten dat het daar ook van kwam. De dames zeiden dat het ook de warmte kon zijn of de stress, maar de man dacht toch echt dat die zwarte blinde vink de boosdoener was. Hij zou nog een keer bij het restaurant langs gaan om te vragen of er meer mensen onwel waren geworden vanwege een blinde vink.

Op de plaats van aankomst was meneer naar het hotel gelopen. Daar had hij zich meteen verschoond. Gelukkig had hij verschoning bij zich.

Maar ja, het einde was nog niet in zicht. Zodra hij op de WC ging zitten kwam er nog véél meer ongemak uit. Hele ladingen , je wilt niet weten hoeveel, alles zat er onder. En ’s nachts had zijn bed ook nog verschoond moeten worden.

Het opvallende was dat hij de volgende dag helemaal geen honger had. Hij had een kamer met ontbijt, maar het smaakte helemaal niet. Maar dat was zonde van het geld. Dus had hij toch nog thee en een broodje en een beschuitje genomen. Maar wat nu zo gek was: het kwam er allemaal meteen weer uit. Alsof hij geen maag meer had. Gewoon een doorlopende voorstelling.

Hij wilde ook niet de hele dag op zijn hotelkamer blijven, dus had hij maar een handdoek in zijn broek gedaan. Want je wist immers maar nooit. En die handdoek had hij op de terugreis ook maar in zijn broek gehouden. Maar ja, nu bedacht hij opeens dat het hotel een handdoek zou missen. Moest hij die dan terugbrengen. Of kon die handdoek met de post verzonden worden.

Het antwoord op die vraag heb ik niet vernomen. De man moest de trein uit, samen met de beide vrouwen. In ieder geval heb ik me twintig minuten mogen verbeelden wat deze meneer allemaal heeft moeten doorstaan. Het leven is soms best wel ingewikkeld. Vooral als je een zwarte rundervink hebt gegeten.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Man aan de diarree”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: