Worden mensen slimmer? (2)

Het leek zo optimistisch... Mensen worden steeds slimmer.... Maar uit de meest recente onderzoeken komt een andere trend. Mensen worden niet meer steeds slimmer. Althans in een aantal landen niet (meer).

Destijds baseerde de Nieuwzeelandse onderzoeker James Flynn zijn uitkomsten uit een pakket Nederlandse testresultaten over de afgelopen dertig jaar. Nederlandse mannen van 18 jaar bleken in ieder decennium weer een stukje slimmer te zijn geworden.

Een gevolg was dat de normering van de intelligentietesten moest worden aangepast. Je moet meer vragen goed beantwoorden om op het gemiddelde IQ van 100 uit te komen.

Wat is de reden dat mensen steeds beter scoren op intelligentietesten? Daar zijn enkele bijzondere voorbeeld van en ik geef er een variant op. De vraag luidt: “In iedere grote stad van de wereld is een zwarte beer. Tokyo is een grote stad. Is er in Tokyo een zwarte beer?” Het antwoord dat een eeuw geleden op zo’n vraag werd gegeven was: “Dat weet ik niet, dat moet je aan de mensen in Tokyo vragen.”

Nu geven kinderen een ander antwoord. Ze zeggen: “Als het waar is dat in elke grote stad een zwarte beer is en Tokyo is een grote stad, dan is er dus ook in Tokyo een zwarte beer.” Kinderen zijn dus meer geneigd om het antwoord te exploreren door de afzonderlijke gedeelten van de vraagstelling met elkaar te verbinden en op die manier tot een logisch antwoord te komen.

Dat kinderen nu tot dat type van oplossingen komen heeft voor een deel waarschijnlijk te maken met het feit dat het schoolsysteem minder vraagt om stampwerk en meer om (zelf na)denkwerk.

Het goede nieuws van dit bericht is dat de mensen van rond de dertig á veertig jaar zijn kunnen zeggen dat ze de meest intelligentie generatie zijn. Althans: als de uitslag van een IQ-test inderdaad goed de intelligentie meet...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Worden mensen slimmer? (2)”

  1. Ik ben er niet van overtuigd dat intelligentie zo veel is hoger is geworden. Wel is het onderwijs in de afgelopen 100 jaar verbeterd en de mens heeft nieuwe trucjes [aan]geleerd die een positieve indruk geven. Als je echter wat boeken leest van de Hellenistische filosofen en kijkt naar de kunst van de Renaissance periode en naar kunstenaars/wetenschappers als Michelangelo. Als je dan ook nog eens kijkt hoe de huidige mensheid met elkaar omgaat, conflicten als b.v. Rusland/Amerika (met de Ukraine daartussen in), de manier waarop overheden in zgn. beschaafde landen als Nederland de bevolking behandeld (toeslag affaire, Groningse aardgas affaire), dan wordt het duidelijk dat we niet veel geleerd hebben in de afgelopen 2 – 3000 jaar. Zoals de Stoics 2300 jaar geleden al wisten: de mens verbeterd niet, maar leert wel nieuwe trucs en vergaart nieuwe gimmicks. Welnu, we hebben nu computers, mobiele telefoons (en de daarbij komende verslavingen), maar zijn we intelligenter? Ik betwijfel het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: