Autisme en intelligentietest

Volgens Martine Delfos geven de gebruikelijke intelligentietesten geen goed beeld wat het werkelijke potentieel van de intelligentie is bij mensen met autisme.

Dat ben ik met haar eens. Trouwens: ook breder wordt de waarde van de uitkomst van de intelligentietest sterk overschat. Je kunt een bovengemiddeld IQ hebben en toch helemaal vastlopen in de samenleving.

Bovendien is de uitkomst van een intelligentietest helemaal niet zo objectief als wel gedacht wordt. Er zitten o.a. culturele verschillen in. Ook is inmiddels duidelijk geworden dat de moderne samenleving leidt tot een stijging van de uitkomsten van het IQ. Maar dat wil nog niet zeggen dat je intelligenter wordt. Je wordt alleen handiger in het oplossen van de vraagstukken binnen de intelligentietest.

Versnelling en vertraging

Delfos gaat uit van een versnelling van de ontwikkeling van mensen met autisme aan de ene kant (als het bijvoorbeeld gaat om het waarnemen van wat er in de omgeving gebeurt) en een vertraging op andere gebieden (o.a. op het sociaal-emotionele vlak). Een beetje vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat jonge kinderen met autisme zó bezig zijn met wat ze waarnemen in de dingen om heb heen dat ze aan de mensen niet meer goed toekomen.

En als het om mensen gaat, dan vaak meer op de details van mensen dan op wat er allemaal in de relatiesfeer gebeurt. Bijvoorbeeld: het kijken naar de lipbewegingen van de moeder in plaats van het zoeken van contact.

Neiging tot precisie

Eén van de factoren die het IQ van mensen met autisme drukt is de snelheid waarmee je de test moet afronden. Mensen met autisme zijn bij een aantal onderdelen van de test veel trager. Dat komt niet omdat ze echt zo traag zijn, maar omdat ze te precies zijn.

Delfos draait het zelfs om: mensen met autisme zijn sneller en nauwkeuriger dan andere mensen. Het probleem is dat ze – als ze iets zien wat mogelijk niet klopt- dat probleem eerst in hun geest op willen lossen voordat ze verder kunnen. Maar de stopwatch van de testpsycholoog loopt door en het antwoord moet – als de tijd voortschrijdt – als fout worden gerekend. Dat drukt dus de uitkomst van de IQ test.

Specifieke interessen

Ook de specifieke interessen kunnen de uitkomst van de test drukken. Stel je voor dat iemand met autisme en met veel kennis van treinen wordt getest in een ruimte waar je de spoorlijn kunt horen. Dan zal hij worden afgeleid door het geluid van de trein omdat hij aan het luisteren is wat voor type trein er in aantocht is: een sprinter, een koploper, een dubbeldekker. Ondertussen is hij niet met de test bezig.

Faalangst

Een derde factor die Martine Delfos noemt is de faalangst die mensen met autisme vaak al van jongs af aan opbouwen. Als je bang bent dat je fouten maakt drukt dat je prestaties bij een intelligentietest. Je moet er eigenlijk onbevangen in durven stappen: we zien wel waar we uitkomen…

Al met al is de mening van Martine Delfos dat de intelligentie van mensen met autisme door de uitkomsten van intelligentietesten wordt onderschat. Ze zijn vaak intelligenter dan wat de uitkomst van de test zegt.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Autisme en intelligentietest”

  1. Een intelligentietest doet precies wat de bedoeling is: meten van een bepaald soort intelligentie waarvan verondersteld wordt dat die nodig is om in een bepaald soort maatschappijstructuur te leven in de veronderstelling dat er geen obstakels zijn in de pragmatische toepassing ervan door een individu. Er is dus niets mis met intelligentietesten, wel in de interpretatie ervan, het projecteren van (morele) waarde erop en veralgemening tot de hele persoon, vaak door mensen die er te weinig van afweten. Ook voor mensen met autisme is zo’n test zinvol op voorwaarde dat in de testopstelling, testafname, bij het scoren en interpretatie rekening wordt gehouden met de impact van autisme van de testpersoon op het gedrag op moment van de testafname.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: