Week van de Teek

Het duurt nog even, maar over negen maanden is het de Week van de Teek (6 t/m 12 april 2020). 

In onze vakantie hebben we vier maal een teek moeten verwijderen. Iedere avond controleerden we elkaar op mogelijke tekenbeten. En het maakte niet eens zoveel uit hoe we gekleed waren. Ondanks een lange broek was tóch een teek mijn broekspijp binnen gekropen. En dat terwijl we wel uitkeken om niet in vijandig tekengebied te gaan zitten.

In één plaats vertelde een mevrouw dat de plaatselijke huisarts een dagelijks tekenspreekuur hield, zoveel teken zaten er in deze omgeving.

In het Engels heet een teek een tick of een harvest bug, in het Duits die Zecke, in het Frans een tique, in het Hongaars een ketyeg, in het Spaans een garrapata en in het Italiaans een zecca. Zo, nu kunnen jullie je in je vakantie gewapend met de lokale taal bij de plaatselijke doktersassistente vervoegen.

De mensen hebben het tegenwoordig wel over de eikenprocessierups, maar de teek kan er dus ook wat van.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.