Wat voor eentje ben jij er?

De één doet het zus, de ander doet het zo? De één laat de wekker drie keer herhalen, de ander stapt in één keer zijn bed uit.

Dat soort vragen vind je in het boekje ‘Twee soorten mensen’ door Joao Rocha.

Ik heb het boekje al eens eerder genoemd, maar om de zomer wat luchtig te houden komt het nóg een keer aan bod.

Het is een leuk boekje om door te nemen. Ik geloof alleen niet helemaal zo in de inhoud. Want er bestaan veel meer varianten aan mensen.

Bovendien gaat de auteur er vanuit dat je hetzelfde moet denken en handelen als je huisgenoot. Volgens mij hoeft dat ook helemaal niet. Als je elkaar maar een beetje ruimte laat. Sommige dingen kunnen gewoon naast elkaar bestaan in één huishouden.

Het tweede plaatje gaat over de strip met pillen. Stel: je neemt paracetamol. Scheur je de strip direct af als je een pil tot je hebt genomen? Of laat je de lege bolletjes er gewoon aan zitten?

Ik ben een tijdje na gegaan hoe dat hier in huis gaat. En dat wisselt. Er valt geen peil op te trekken. Niet bij mezelf, en niet met Tineke. Het is kennelijk net zoals de pet staat...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “Wat voor eentje ben jij er?”

  1. Dat van die wc-rol is heel logisch: bij de rechter manier, kunnen je eventuele vieze handen tegen de muur aan komen. Dat geeft meer kans op besmetting met poepbacterieën dan de linkermanier waarbij het papier een stukje van de wand hangt. Veel hygiënischer dus. Qua pillen ben ik er eentje van het midden; ik scheur de lege bolletjes eraf als het er teveel worden.

  2. Beide links. Anders moet je met je handen iets van de muur pakken. Rol hoort ook tegen de muur te hangen om te remmen. Kan anders leeglopen. Bij die pilletjes is het rechts een hoop werk op nix af. Gelukkig woon ik alleen, dat lost erg veel op en voorkomt onnodige discussies.

  3. Ik merk dat sommige mensen het heel belangrijk vinden, dat van die wc-rol .Ik doe het op de rechtermanier, maar kan me er niet druk over maken hoe een ander dat doet.
    De pillen doe ik op de linkermanier. Maar ook daar kan ik me niet druk over maken als een ander dat anders doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.