Mevrouw reist voor twee…

De trein naar Leeuwarden loopt geleidelijk vol. Geleidelijk aan raken alle plaatsen bezet. Een mevrouw aan de andere kant van het gangpad doet net of ze niets hoort of ziet.

Ze neemt twee zitplaatsen in beslag en ook twee ‘kleppen’. Op de ‘klep’ naast haar heeft ze haar eten uitgestald. Haar tas heeft ze strategisch op de grond gezet. En haar jas hangt over de stoel naast haar. Ze zit zelf aan het gangpad. Dat vormt nog een extra blokkade.

Met haar gedrag lijkt ze wel een Duitse strandtoerist die iedere dag angstvallig de kuil bewaakt die hij gegraven heeft.

Na een tijdje staan er mensen in het gangpad. Er komen mensen langs die zien dat er niemand zit. Maar niemand duft mevrouw aan te spreken. Ze is druk bezig met haar laptop. Daarna pakt ze de telefoon.

Ik zeg een reiziger dat de plek nog vrij is en dat hij dat gewoon moet vragen. Hij zegt: “Dat doe ik zo, als mevrouw uitgebeld is… “ Ze hangt namelijk uitgebreid aan de lijn vanwege een verhaal over ‘ziek en zeer’. Netjes van die meneer, maar tussen Rotterdam Alexander en Gouda blijft mevrouw de hele tijd in gesprek.

Bij Gouda vraag ik – tijdens een stilte van haar kant – aan mevrouw: “Kan er naast u iemand zitten?” Dat vind ik best assertief van mezelf. Ze reageert verontwaardigd. “Ziet u niet dat ik in gesprek ben?”En gaat door met haar gesprek. De staande man in het gangpad vindt het nu ook lang duren en zegt: “Mevrouw, mag ik daar zitten?” Mevrouw reageert niet.

Nu wordt het tijd om te zieken. Ik zeg nogal luid tegen de staande meneer: “Mevrouw heeft twee kaartjes gekocht. Daarom heeft ze recht op twee zitplaatsen.” Hij zegt: “Ze kan dan wel twee kaartjes hebben, maar één is voor een zitplaats en één is voor een staanplaats.” Dat is ook een idee. Dan kan het eten dat mevrouw heeft uitgestald gewoon op de klep blijven staan, haar jas en tas kunnen blijven staan en zij kan in het gangpad staan.

Pas voorbij Gouda loopt het gesprek teneinde. Nu kan mevrouw er niet meer onderuit. Geen belsmoes meer. Ze ruimt al zuchtend en steunend haar rommel op. Haar tas zet ze in het gangpad.

“Als er iemand over valt is dat uw schuld” zegt ze tegen zowel de man die nu naast haar zit als tegen mij…”

Sommige volwassenen zijn net kleine kinderen. Ze moeten altijd het laatste woord hebben.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Mevrouw reist voor twee…”

  1. Wat jammer toch, dat ik haar deze week niet heb ontmoet in de trein. Ik was in de perfecte stemming om met haar type om te gaan.
    Misschien gaat achter deze situatie wel iets diepers achter schuil. Dat iets namelijk niet voor niets gebeurt. Misschien kwam deze mevrouw later die dag nog iemand tegen aan wie zij de ideale gelegenheid bood om eens flink stoom af te blazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.