Saaksum

Vanwege pedagogisch kluswerk bevond ik mij in het hoge Noorden. Dan moet ik natuurlijk ook weer even op de fiets. Zo kwam ik in Saaksum terecht.

Saaksum ligt in het Groningse Westerkwartier. De wegen zijn hier zeer kronkelend. Dat komt door de grillige loop van het Reitdiep, de vroegere verbinding van de stad Groningen met de Noordzee.

Saaksum ligt onder de rook van een wat grotere plaats: Oldehove. Maar wees gerust: uit Oldehove komt weinig rook. Er is nauwelijks industrie en de 1500 inwoners van het dorp roken lang niet allemaal.

Saaksum is een beschermd dorpsgezicht. Het is een wierdedorp. De mensen woonden hier op terpen, omdat het land regelmatig overspoeld werd door het water van de zee.

Ik dacht dat de kerk ook erg oud was, maar dat is niet het geval. Alleen de toren is antiek. Het kerkgebouw zelf dateert uit 1850. Een vorig exemplaar was afgebroken en op die plek werd een nieuwe kerk gebouwd, maar wel in de stijl van zijn voorganger.

Hoewel niet zo oud, werd de kerk liefdevol gerestaureerd. Dat was ook nodig: het dak lekte, het orgel was door alle nattigheid onbespeelbaar en je liep grote kans om door de vloer te zakken.

Vroeger stond er in Saaksum nog een school. Daar is het dorp (met 90 inwoners nu te klein voor). Er is zelfs geen brievenbus meer. Maar de vroegere onderwijzer Rosingh hield van de Groningerlandsche taal. Zo vermeldde hij de volgende dialoog:

Pyt. – Dag Klaas! hou gait ‘t?
Klaas. – Nog zond; hou gait joe?
P. – Nog al mooi zond; hou gait ’t hûs?
K. – Ook nog goud; bi joe ook?

Mocht je dat niet kunnen lezen, de meeste Groningers zijn prima te verstaan. En ook aardig. Dus breng eens een bezoek aan dit hoge Noorden!

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.