SEO Poes

De SEO is een schaal die de sociaal emotionele ontwikkeling in kaart brengt. Ooit heb ik van onze vorige kat, poes Poes, haar sociaal emotionele ontwikkeling op die manier vastgelegd. Op verzoek plaats ik die 'meting' nog een keer.

Het is niet gebruikelijk dat dossiers zomaar op een website komen te staan, maar Poes had mij destijds toestemming gegeven, in ruil voor een extra lekker hapje.

Hier zijn de samenvattende conclusies uit het onderzoek:

* Poes functioneert voornamelijk in de eerste twee fasen van de sociaal-emotionele ontwikkeling: de adaptatiefase en de socialisatiefase. Dat wil zeggen dat haar sociaal-emotionele basisniveau beneden de 18 maanden ligt, met een accent tussen 12 en 18 maanden.

De afzonderlijke items van de SEO loop ik niet langs, maar ik vat het sociale aspect samen: Poes is voornamelijk gericht op verzorgers, er is geen sprake van samenspel met leeftijdgenoten. Die jaagt ze bij voorkeur direct de tent uit.

En één specifiek emotioneel aspect: er is sprake van een heftige reactie op lust en onlust, van opwinding bij veranderingen, van paniek in onbekende situaties.

Er is nog niet echt sprake van een zelfbeeld, waardoor ook de differentiatie van emoties en de agressieregulatie in een vroeg stadium verkeren: deze uitingsvormen zijn minder gedifferentieerd en kunnen snel wisselen.

Mogelijk worden angsten beïnvloed door een sensorische overgevoeligheid, met name op het auditieve vlak.

Het gedrag van Poes wordt niet veroorzaakt door een basale hechtingsstoornis, wel is er sprake van een stagnatie in de hechting: de ik-ontwikkeling is niet voldoende op gang gekomen. Mogelijk is Poes in de symbiotische fase te snel gescheiden van haar moeder. Dat maakt Poes kwetsbaar voor de stemming van belangrijke anderen. Onrust bij haar verzorgers leidt direct tot onrust bij Poes.

Gezien haar leeftijd (bijna 19 jaar) lijkt een langdurige en intensieve behandeling niet geïndiceerd.

Wel is het van belang om bij de omgang met Poes rekening te houden met het kunnen volgen, herkennen, voorspellen en eigen invloed ervaren door Poes. Dat betekent dat de communicatie aangepast moet worden aan haar tempo van betekenisverlening. Als dat goed gebeurt kan het stress-niveau dalen.

Vanwege haar leeftijd is het invullen van een dementie-vragenlijst (DSVP) als basismeting gewenst. Daarbij moet ter correctie rekening worden gehouden met een versnelde schildklierfunctie.

Was getekend: Henk 50, Poezoloog

Inmiddels zijn er twee nieuwe versies van de SEO. Die zou ik los kunnen laten op Ringo. Maar hij heeft een lichte verstandelijke beperking en kan de consequenties van zijn toestemming onvoldoende overzien. Ik zie hem als wilsonbekwaam ter zake. Daarom plaats ik de uitkomst van de SEO R 2 van Ringo niet op dit weblog.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “SEO Poes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: