Boedapest (1)

De binnenstad van de Hongaarse hoofdstad bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. Boeda ligt op de rechteroever van de Donau en is heuvelachtig en Pest ligt op de linkeroever en is vlak.

Boeda is veruit het oudste deel van de stad. Het is deels gebouwd op een heuvel die tot 6o meter boven het waterpeil van de Donau oprijst. Hier bevindt zich de Burchtwijk. Dit is een toeristische topattractie van de Hongaarse hoofdstad. Maar we komen bijna niemand tegen.

De meeste toeristen kiezen de weg van de minste weerstand. Ze nemen de tandradbaan (Siklo) bij de burcht en de Szechenyllancid (een kettingbrug over de Donau) naar boven. Wij komen van de andere kant (metrohalte Batthyány tér) en klimmen daar geleidelijk naar boven.

Boven bevindt zich een ommuurd stadsdeel dat grotendeels autovrij is. De stadspoort dient als fysieke grens. De wijk is niet helemaal autoloos, want hier zijn talrijke ambassades gevestigd en diplomaten willen hun diplomatieke ruimte zoveel mogelijk benutten. Dit deel van Boedapest ademt nog grotendeels de sfeer van vroeger tijden, met veel huizen uit de 17e eeuw, maar ook oudere panden.  Aan de rand van de wijk bevindt zich een militair museum, gevestigd in een enorm pand met kenmerken van de Jugendstil. De beide ‘hoofdstraten’ door de wijk worden met elkaar verbonden door stegen.

In de wijk staan verschillende kerken, waarvan de Matthiaskerk de bekendste is. Hier trouwden keizer Frans Josef en keizerin Elisabeth (Sissi) met elkaar, vandaar de naam Kroningskerk. De rijkversierde gothische kerk met kleurrijke dakpannen dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw. In de 16e eeuw werd de kerk ‘verbouwd’ tot moskee, om na het vertrek van de Ottomanen weer tot kerk gewijd te worden.

Maar rond deze kerk is het met de rust gedaan. Hier drommen honderden toeristen uit de hele wereld samen. Ze werpen een blik op en in de kerk en bezoeken het Vissersbastion (een soort kasteel/ uitzichtpunt dat door de Turken werd gebouwd en dat qua (Moorse) bouwstijl helemaal niet past in de rest van de bebouwing van de wijk). Vanaf het bastion gezien liggen de Donau en Pest van je voeten.

Rond het plein bij de kerk is in de jaren ’70 en ’80 foeilelijke nieuwbouw gepleegd die het beste meteen weer afgebroken kan worden. De vele toeristen missen het authentieke deel van de wijk. Honderd meter meer naar het noorden en je bent er. Maar dat staat kennelijk niet in de gidsen of wordt niet verteld door de in velerlei talen sprekende gidsen.

Kennelijk blijft de mens een kuddedier. Wil je Boedapest bekijken, kies dan je eigen route en neem de smalle zijstraatjes buiten het gewoel van de toeristen. Dan zie je de mooiste stukjes van de stad.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: