Lange Jaap

Architect Quirinius Harder ontwierp in de tweede helft van de 19e eeuw maar liefst elf Nederlandse vuurtorens.

Van deze torens is de vuurtoren de Lange Jaap in Huisduinen (bij Den Helder) met ruim 63 meter de hoogste. Het schijnt ook de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa te zijn. Je kunt hem beter niet op je tenen krijgen, want hij weegt meer dan 500.000 ton. De toren is vrijwel identiek aan die van IJmuiden en van Scheveningen.

Als ik vroeger in het donker langs de kust naar Den Helder fietste zag ik de lichten van de toren al ter hoogte van Egmond aan Zee (40 kilometer meer naar het zuiden). De toren heeft draaiende reflectoren en je zag dan vier zwaaiende bundels achter elkaar, dan een pauze van 20 seconden en dan weer vier zwaaiende bundels.

Vroeger kon je op sommige dagen de toren beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de hele Kop van Noord-Holland en over Texel. Tegenwoordig zijn torenbestijgingen uit den boze. Dat is vanwege breuklijnen in de gietijzeren vloeren. Daar kun je beter niet doorzakken.

Zaterdag maakte ik een paar foto's van de Lange Jaap bij maanlicht. En ik ontdekte dat er inmiddels ook een bier naar deze vuurtoren is genoemd. Ik drink alleen geen bier....

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Lange Jaap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: