Nes aan de Amstel

Wat moet ik hier nu van zeggen? Ben ik nu in Nes aan de Amstel. Nee, ik ga aan de overkant voorbij. Het water van de Amstel is veel te diep.

Maar om jullie gerust te stellen… Ik ben wel een aantal malen door Nes aan de Amstel gefietst. Eén keer zelfs tijdens een zware sneeuwbui. Bij een Chinees in Uithoorn heb ik mezelf toen op laten drogen.

Aan een scherpe bocht in de Amstel ligt aan de overkant het dorp Nes aan de Amstel. Het dorpsgezicht wordt grotendeels bepaald door een opvallend grootse kerk (zeker voor een dorp met ongeveer 500 inwoners): de Sint Urbanuskerk, de eerste kerk die door Joseph Cuijpers werd ontworpen.

Nes aan de Amstel is de geboorteplaats van Aagje Deken. Veel lezers op dit blog hebben haar naam onder de lessen Nederlandse literatuur voorbij zien komen maar kunnen niets van haar werk reproduceren. Ik ook niet. Om niettemin haar naam in ere te houden staat er in haar geboorteplaats een gedenkteken.

Nes aan de Amstel valt onder de gemeente Amstelveen. Als de bouwbehoefte van Amstelveen leidend was geweest was het dorp al lang omringd geweest door fantasieloze nieuwbouw.

Het dorpsbeeld doet nog redelijk authentiek aan, op enkele protserige villa’s na. De gemeentelijke welstandscommissie heeft zeker even zitten te slapen.

Wie niet heeft geslapen is het bestuur van de plaatselijke ijsbaan. Niet dat het hier zo vaak vriest, maar men heeft een alternatief bedacht: een prutrace. Als er toch geen ijs op de sloten ligt, dan kun je wel door de sloten baggeren. Maar liefst 3 kilometer. Uit jeugdige ervaring kan ik jullie vertellen dat baggeren door sloten een moeizame wandeling is.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.