De last van een falend geheugen

Mensen vinden het vaak rampzalig dat ze van alles vergeten. Maar we moeten dingen vergeten. Anders raken onze hersenen overbelast.

Wat vinden mensen het meest lastige aan hun gemankeerde geheugen?

  1. De namen van mensen
  2. Het vergeten van telefoonnummers
  3. Het vergeten van wachtwoorden en pincodes
  4. Niet meer weten wat je net gelezen hebt
  5. Vergeten wat je de afgelopen dag of week hebt gedaan
  6. Niet meer weten waar je iets hebt opgeborgen
  7. Vergeten wat je ook alweer van plan was om te gaan doen
Herkennen jullie deze top 7 van vergeetachtigheden?

Ad 1. Het vergeten van namen is een alledaags probleem. Dat heet een opdiepprobleem. De meeste mensen hebben daar last van. Het wordt met de jaren sterker. Het is lastig, maar het is zelden ernstig.

Ad 2. Het vergeten van telefoonnummers is ook al een alledaags probleem. Maar het heeft deels te maken met het feit dat we die nummers in de telefoon hebben staan en ze niet meer zelf hoeven te reproduceren. Veel telefoonnummers van een halve eeuw geleden weet ik nog steeds. Maar zelfs het telefoonnummer van Tineke weet ik niet uit mijn hoofd. We hebben het onszelf te gemakkelijk gemaakt.

Ad 3. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je ezelsbruggetjes koppelt aan je wachtwoorden en codes. Sommige mensen zien ook het toetsenbord voor zich en weten dan het wachtwoord. Maar dat wordt lastig als je een buitenlands toetsenbord hebt. Verbale ezelsbruggetjes zijn meer universeel. Bijna al mijn wachtwoorden zijn gekoppeld aan kerkelijke muziek. Dat helpt ook. Bovendien houdt je muzikale geheugen langer stand dan je verbale geheugen. Dus misschien kan ik er nog een paar jaar mee toe…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

5 gedachten over “De last van een falend geheugen”

  1. nummer 1, het opdiepprobleem, is inderdaad erg vervelend, ik heb er namelijk niet alleen last van met namen, maar ook met gewone woorden, je bent iets aan het vertellen en opeens weet je een woord niet meer, bv: ik doe altijd………… in mijn yoghurt (agavesiroop), is dit een ouderdomsprobleem?

    1. @ Mia: als het een ouderdomsprobleem is had je er vroeger geen last van en met het klimmen der jaren steeds meer. Maar dan nog: het is vaak vooral een gevolg van met teveel dingen tegelijk bezig zijn. Dan kun je sommige dingen gewoon niet meer bedenken. Dat wordt wel lastiger met het ouder worden: je kunt minder dingen tegelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.