De V is van Veessen

Als je vraagt waar 'Veessen' ligt kijken veel mensen je wat glazig aan. Toch ligt het wel ergens. En zelfs in Nederland...

Van Veessen moet je niet te gering denken. Het stond genomimeerd als mooiste plekje van Nederland. Dat is het niet geworden en dat is maar goed ook, anders zou het er te druk worden.

Veessen ligt aan de IJssel in de gemeente Heerde. Dus aan de Gelderse kant van de IJssel, zo’n beetje halverwege Zwolle en Deventer, maar die steden liggen dan weer aan de Overijsselse kant van de IJssel.

In Veessen werd in het verleden veel gepeerd. Dat kwam omdat de bomen bij oostenwind de wind uit de zeilen van de schepen haalde. De boeren verdienden dan een zakcentje bij door met hun peerd het schip door het windluwe deel van de IJssel te trekken.

Veessen ligt grotendeels aan de dijk langs de IJssel. Meer landinwaarts ligt een nieuwe (pas aangelegde) rivier, die bedoeld is om o.a. overtollig water af te voeren. Daardoor ligt het dorp nu op een eiland.

In Veessen bevindt zich het Kozakkenveer, volgens de beheerder een soort minicruise over de IJssel (vanwege de afstand van de ene zijde naar de andere zijde van het water; de boot vaart een eind tegen de stroom in, vanuit Veessen bekeken).

Ooit lag hier een schipbrug, die gebouwd is door de Kozakken. Ze hielpen mee om Napoleon te verjagen uit de Nederlanden. Vandaar deze naam.

We hebben twee keer meegemaakt dat het veer niet voer. De ene keer omdat het water te hoog stond (zie de foto). De tweede keer omdat het water te laag stond. Maar tussendoor is het wel een keer gelukt: toen kon de schipper ons doen overvaren.

Aan de overkant liggen prachtige verstilde uiterwaarden met een fietsroute in de richting van Olst en Wijhe.

Veessen zelf is een schilderachtig dorpje met een indrukwekkende molen en een dorpskerk met een historisch orgel. Er wonen zo'n 200 mensen.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.