De U is van Usquert

Volgens mij was ik vorig jaar ergens blijven steken. Dat is een raar gevoel. Alsof je 's morgens eerst je verkeerde sok aantrekt. Links in plaats van rechts. Zoiets dus.

Maar nu weet ik het. Ik heb de reeks met plaatsnamen niet afgemaakt. Van A t/m T had ik gedaan. Maar de U t/m de Z moeten nog. Gewoon willekeurige plaatsen in Nederland waar ik door ben gefietst.

Ik begin met de U en dan kom ik in Usquert uit. Alweer zo’n veertig jaar geleden ontdekte ik tijdens een zeer lange fietstocht die ik maakte (van Den Helder naar Roodeschool) een wonderlijk bouwwerk in Usquert. Het is het voormalige gemeentehuis. Maar wat doet zo’n gemeentehuis daar? Ik bedoel: een gebouw dat in die stijl is gebouwd.

Maar eerst even naar de kerk. Die staat op de plek waar de bisschop van Utrecht (Liudger) en de Friese bard Bernlef samen gingen bidden. Sommige bisschoppen gingen naar het hoge noorden en kwamen niet levend terug, maar dit duo heeft de tocht overleefd.

Dan het gemeentehuis. Het werd door door niemand minder dan Hendrik Petrus Berlage ontworpen. Hij tekende dus de Beurs van Berlage in Amsterdam en in het hoge noorden ook nog eens het gemeentehuis van Usquert. Wat een moderniteit (voor die tijd) in het hoge Noorden!

Zoals bij meerdere architecten uit die tijd vormden interieur en exterieur één geheel. De bouwmeester bemoeide zich niet alleen met de steen, maar ook met het hout (bijvoorbeeld met het meubilair). En zelfs met de tegels (die kwamen – net als de ramen – uit Delft). Er is gedoe geweest over de hoogte van de toren, het kostte de bouwmeester en de Groninger notabelen moeite om het met elkaar eens te worden. Beiden waren van een tamelijk onverzettelijk kaliber. Uiteindelijk betaalde Berlage zelf de meerkosten.

Tegenwoordig is het voormalige raadhuis een monument en eigendom van de Vereniging Hendrik de Keyser. Op de foto kun je zien dat er net een buslading bezoekers is uitgeladen.

Zelfs vanuit de Randstad komt met de cultuur opsnuiven in het hoge Noorden van Groningen. Met zijn allen met de bus naar Usquert.
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.