Jarig

Vandaag is dit meisje alweer jarig. Ze werd 67 jaar geleden geboren in Barneveld.

Ze had een oudere zus en een oudere broer boven zich. Als derde in het gezin groeide ze wat in de schaduw van de twee oudsten op. Lange tijd bleef ze de jongste, maar negen jaar later werd er nog een broertje geboren en weer een aantal jaren later ook nog weer een zusje.

Haar verjaardag zit klem tussen kerst en oud-en nieuw. Het is altijd een zaak van logistiek goed plannen om cadeaus en traktaties op tijd in huis te hebben.

Inmiddels zijn we ruim 45 jaar getrouwd, dus ik weet bijna niets anders dan dat ik met haar onderweg ben. Meestal op de fiets, maar ook regelmatig met de trein.

Maar ik ben haar ook regelmatig kwijt. Het wat verlegen meisje van vroeger is een krachtdadige persoonlijkheid geworden. Ze is overal en nergens bezig met mensen bezoeken en zaken regelen. De hele tafel (en die is best groot) ligt soms vol met af te handelen zaken.

Haar oplossingsgerichte radertjes staan nooit stil. Als iets stuk is moet het gerepareerd kunnen worden. Ze moet dan ook niets van de wegwerpmaatschappij hebben.

Niet alleen thuis. Soms ligt er iets op straat en dan meteen al gaan de radertjes weer aan de gang: wat kan ik dáár nu weer van maken? Dat heeft ze van geen vreemde: het zit in de genen van haar vader. Die stapte soms midden op een Amsterdamse kruising van zijn fiets om iets op te rapen wat hij misschien een keer zou kunnen gebruiken…

Af en toe zeg ik: "En nu even wat rustiger, je bent geen twintig meer." Maar ja, ze weet van geen ophouden. Ook dat heeft ze van haar vader. Maar het houdt haar ook jong(er) en bij de les.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

6 gedachten over “Jarig”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: