(Voorheen) ADD

Heeft zwerver Wim (een blog van bijna een week geleden) niet 'gewoon' ADD? Dat was een vraag van een lezer.

ADD

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Ik legde dat in cursussen uit als ADHD, maar zonder de H van Hyperactivity. Maar in de nieuwe DSM 5 komt ADD niet meer als diagnose voor. Er is sprake van één koepelbegrip: ADHD.

Volgehouden aandacht

Eén van de gezamenlijke kenmerken van ADHD én van het vroegere ADD is het probleem van de ‘volgehouden aandacht’. Je zou daarbij kunnen zeggen dat mensen met ADHD vaak ergens aan beginnen, maar de klus niet af maken, en dat mensen met (voorheen) ADD vaak niet eens aan het beginnen met de klus toekomen.

Autisme

Ook bij autisme zijn de verschillende varianten vervallen. Er wordt nu geen onderscheid meer gemaakt tussen bijvoorbeeld Asperger en andere vormen van autisme. Alles valt onder het brede koepelbegrip Autisme. Een kwestie van doorvragen dus als iemand de diagnose autisme heeft gekregen.

Onoplettend beeld

Onder ADHD worden wel subgroepen onderscheiden. Eén daarvan is het ‘overwegend onoplettend beeld’. En daar laat zwerver Wim wel veel kenmerken van zien.

Gradaties

Daarnaast maakt de DSM 5 onderscheid in gradaties van ernst: licht, matig en ernstig. In de lichte vorm (bijna iedereen zal wel kenmerken herkennen bij zichzelf) heb je de kenmerken wel, maar het beïnvloedt niet je hele leven.

Bij de ernstige vorm is het beeld zó nadrukkelijk aanwezig dat je in je beroep, in het huishouden, in de samenleving en in relaties eigenlijk niet goed meer kunt functioneren. Dat lijkt het geval bij ‘zwerver Wim’.

Werkgeheugen

Een belangrijk neurologisch aspect bij ADD is de capaciteit van het  werkgeheugen: de plek waar relevante taakgerichte informate kortdurend wordt opgeslagen. Bijvoorbeeld na een instructie onthouden: ‘na het stoplicht de derde weg rechts en dan het vijfde huis aan de linkerkant’.

Medicatie en/of structuur?

Medicatie kan de problematiek wat verlichten, maar het is bij ADD zeker geen wondermiddel.

In ieder geval heeft medicatie zonder daarbij ook het oefenen van structuur weinig zin.

Ouderen

Het trainen van structuur is ook van groot belang bij het ouder worden, omdat dan de capaciteit van het werkgeheugen steeds minder wordt. Ouderen met ADD hadden al problemen met hun werkgeheugen, maar bij het ouder worden worden die problemen nog groter.

Voorbeelden van ‘ADD-gedrag’

Onderstaand nog een aantal voorbeelden van gedrag dat past bij het onoplettende beeld binnen ADHD.

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: