Naast

De mensen vragen mij wel eens: "Henk, kom jij wel eens in Naast?" Dat zal ik jullie zeggen: in Naast was ik nog nooit geweest. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar gisteren fietste ik perongeluk door Naast.

Naast ligt in de Franstalige Belgische provincie Hainaut (Henegouwen). De naam betekent ‘natte aarde’. Ik kon me daar gisteren wel iets bij voorstellen, want het water spijpelde overal door het groene gras langs de kanten van de weg. Het was ook uitkijken geblazen, want af en toe was het behoorlijk glad met een temperatuur rond het vriespunt.

In Naast (op een hoogte van 123 meter) ontspringt de Zenne (vandaar die natte aarde). Die rivier had ik op school niet geleerd. Maar het is de beek die door Brussel stroomt en daar doorgaans helemaal onvindbaar is. Want een groot deel van deze beek werd overwelfd.

Ik kwam in Naast vanwege een oud spoortracé dat deels is omgebouwd tot fietspad. Niet dat ik er verder fietsers tegen kwam, want fietsen en België gaan alleen in de zomer een beetje samen.

Ik ontdekte Naast gisteren tijdens een fietstocht, maar de Romeinen hadden deze omgeving al eerder ontdekt. Dat was vooral vanwege de aanwezigheid van water. Oorspronkelijk was het een bebost gebied en het geslacht Aremberg liet er fonteinen en vijvers aanleggen. De bomen werden later gekapt en er werd landbouwgrond van gemaakt.

Tegenwoordig is Naast een dorp met slechts 200 inwoners. De basisvoorzieningen (een kerk en een café) zijn aanwezig, en het centrum doet groter aan dan je van een dorp met 200 inwoners zou verwachten. Buiten het dorpse centrum met een kruising van twee wat grotere wegen valt er niet veel te beleven.

Nieuwbouw is er ook nauwelijks, want Wallonië delft het onderspit als het gaat om economische mogelijkheden. Jongeren trekken massaal naar het stadsgewest Brussel.

Het weer was grijs, maar de bevolking is dat hier ook. Ik fietste dus maar weer verder naar het Naastbijgelegen dorp.

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: