Theatraal in schema

Omdat ik toch bezig ben... Naar aanleiding van een eerdere reeks van blogs: nu ook nog de theatrale persoonlijkheidsstoornis.
  1. Wat is het beeld dat een theatraal persoon van zichzelf heeft?  Een theatraal persoon vindt zichzelf glamoureus, aantrekkelijk, vindt dat zijn of haar verschijning indruk maakt (overeenkomst met narcisme).
  2. Wat is het beeld dat een theatraal persoon van anderen heeft? Iemand met theatrale kenmerken vindt dat de ander verleid moet kunnen worden, de ander moet ook bewondering hebben voor de persoon in kwestie, hem of haar heel bijzonder vinden (overeenkomst met narcisme, maar vooral wat betreft de ‘buitenkant’, de uiterlijke kenmerken).
  3. Wanneer raakt een theatraal persoon van slag? Als je hem of haar ‘niet ziet’, negeert of verlaat (overeenkomst met de borderline persoonlijkheidsstoornis).
  4. Welke overtuiging heeft iemand met theatrale trekken over zijn of haar relatie met de omgeving? a) Ik moet altijd mijn gevoel volgen, ‘als het goed voelt is het goed’ en b) als ik geen indruk op iemand maak voel ik mezelf waardeloos en mislukt (overeenkomst met borderline).
  5. Wat zijn de ‘kern-emoties’ van theatrale mensen?  Emoties zijn altijd in de overtreffende trap, daarnaast overdreven opgewektheid, trots, jaloezie, maar ook angst en verdriet.
  6. Wat is kenmerkend voor het gedrag van theatrale mensen ten opzichte van zichzelf en van anderen? Zichzelf uitvergroten en het de aandacht trekken van anderen overdrijven, charmeren en amuseren (overeenkomst met zowel narcisme als ook wel met borderline).
  7. Hoe proberen theatrale mensen een eventuele ‘bedreiging’ het hoofd te bieden?  Ze proberen nóg meer in het centrum van de belangstelling te komen en ze proberen te voorkomen dat er zich situaties voordoen waarbij ze slechts op de achtergrond aanwezig zijn.
  8. Waar zijn theatrale mensen het meest bang voor? Mensen met theatrale trekken zijn altijd bang niet in het centrum van de bewonderende aandacht te staan. Als ze het gevoel hebben dat ze niet gezien worden ervaren ze dat als een catastrofe.
Aäron Beck meent dat geestelijke gezondheid te zien is aan de manier waarop iemand naar zichzelf en naar andere mensen kijkt. Als je een genuanceerd positief beeld over jezelf hebt en ook positief naar andere mensen kijkt is er sprake van een bepaalde mate van geestelijke gezondheid. 
Theatrale mensen vinden zichzelf bewonderenswaardig (+) en zien de ander als degene die hen moet bewonderen (anderen zijn dus in zekere zin 'minder'). Maar het beeld is minder extreem +/- dan bij de narcist.   Volgens het schema van Beck kun je bij de theatrale persoonlijkheid wel  spreken van een situatie van geestelijke ongezondheid.

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: