Volle trein

Zaterdag fietste ik van Roermond naar Düsseldorf. Voor de terugweg vigeleerde ik op de trein. Maar ik kwam er niet in...

Ik had al een treinkaartje voor mezelf en voor de fiets gekocht. Treinkaartjes binnen het Ruhrgebied hebben maar een beperkte geldigheid (afhankelijk van de afstand één, twee of vier uur).

De eerste trein zat te vol. Ik besloot de volgende trein af te wachten. Met een uurdienst moet je dan best een tijdje wachten. Dat ben ik in Delft (zes treinen per uur) niet gewend.

Toen kwam de volgende trein. Die zat nóg voller. Bij binnenkomst had de trein tien minuten vertraging, bij vertrek twintig minuten.

Een mevrouw had een wandelwagen met inhoud (een peuter) bij zich. Uiteindelijk lukte het haar om de wandelwagen naar binnen te persen. Maar zij stond nog buiten. Opeens gingen de deuren dicht en waren moeder en kind van elkaar gescheiden.

Moeder rende naar de deur waar de conducteur stond. Ze wist zich naar binnen te wringen. Toen vertrok de trein. Ik vermoed dat de moeder op het volgende station meteen weer is uitgestapt om bij haar kind te komen. Binnendoor lopen was totaal onmogelijk.

Ik besloot om een andere route te nemen. Daar kwam ik ook niet ver mee. Want in Krefeld (overstapstation) bleek dat de volgende trein niet reed vanwege ‘beperkingen in de materieelinzet’. Reizigers werd geadviseerd om de bus te nemen. Maar de fiets mocht weer niet mee in de bus.

Met drie uur vertraging ben ik uiteindelijk toch weer in Nederland gekomen. Mijn treinkaartje was allang niet meer geldig. Maar de conducteur kwam ook niet controleren, want ook voor hem was er geen doorkomen aan.

Het was geen doordeweekse spits, dit gebeurde op zaterdag. De treindienst in Duitsland is dan ongeveer gehalveerd (op sommige lijnen rijdt maar één keer in de twee uur een trein). Het bord in Duisburg maakte melding van vertragingen tot 90 minuten. Er wordt veel gemopperd op NS, maar ze doen het aanzienlijk beter...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Volle trein”

  1. Mijn oudste dochter woont nu ruim 2 jaar in Frankfurt; reist altijd met ov (geen rijbewijs, vindt ze niet nodig). Zij vindt ook dat de treinen in Nederland het veel beter doen dan die in Duitsland.

    Een paar jaar geleden was ik in oostelijk Duitsland, en mij viel ook op dat de frequentie van de treinen veel lager is dan in Nederland. Op een deel van de trajecten daar ook terecht, was mijn indruk, omdat een deel van het land daar nogal dunbevolkt is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: