Dokter Jansma exit

In het voorjaar schreef ik over de contacten met zielenknijper dokter Jansma. Vorige week konden deze contacten worden afgesloten.

Dat is ook het beleid van zorgverzekeraar Menzis: het moet afgelopen zijn met die langdurige behandelingen.

Volgens zorgverzekeraars vinden cliënten het nogal eens lastig om het contact met de behandelaar af te sluiten. Dat is immers een spannende zaak: je moet het in het barbaarse leven weer zelf zien te redden.

Maar vlak ook de behandelaar niet uit. Die moet ook durven loslaten. Misschien heeft hij zelfs wel last van verlatingsangst. Dat zou een mooi staaltje van overdracht en tegenoverdracht zijn.

Volgens Chiel Egberts is loslaten de moeilijkste opdracht voor ouders  en voor medewerkers in de zorg.

Gekke dingen

In het begin liep het contact met dokter Jansma wat stroef. Bovendien was hij van zijn fiets gevallen. Daarna leek het wel of we met elkaar gingen rivaliseren. Maar dokter Jansma noemde dat provocatief coachen: hij had geprobeerd om mij wat meer te ‘triggeren’. Volgens hem liet ik teveel over me heen lopen. Ik moest maar eens boos worden.

In dat kader kreeg ik de opdracht om iets geks uit te halen, iets wat niet bij mij paste, wat voor de omgeving totaal onverwacht zou zijn. Helaas heb ik aan die opdracht niet voldaan. Misschien doe ik wel genoeg gekke dingen, Maar om nu opeens iets uit de kast te trekken dat anderen door de onverwachtsheid der dingen voor het blok zou zetten, dat past niet bij mij. Daar was dokter Jansma het ook wel mee eens. Ik denk trouwens ook niet dat het bij hem zou passen. Maar als ik dat zou vragen zou ik uit mijn rol als patiënt stappen.

Psychologisch rariteitenkabinet

Tenslotte gaf dokter Jansma de opdracht om een boek te schrijven. Geen theoretisch boek, want dat belandde toch maar in een stoffige kast. Nee, gewoon als ervaringsdeskundige. Ik heb een 50-tal bladzijden aan hem voorgeschoteld. Dokter Jansma constateerde dat ik alleen al in dat deel van een boek een compleet psychologisch rariteitenkabinet tot mijn beschikking heb dat het waard was om breder tentoon te stellen.

Maar dat boek komt er niet, ik heb al twee (of eigenlijk drie) opdrachten aan mijn korte broek hangen.

Verder kan dokter Jansma kan tevreden zijn. Alleen mijn lange fietsdagen, daar had hij wel wat vragen bij. “U moet het ook weer niet te gek maken…” Of zou dat een gevalletje rivaliteit zijn? Ook dokter Jansma is een verwoed fietser,  maar verder dan honderd kilometer reikt zijn actieradius niet.

Maar verder zijn we zijn het er beiden over eens geworden dat we elkaar los moeten laten. Dat zal natuurlijk wel moeilijk zijn voor dokter Jansma, want hij knapte altijd op als ik bij hem op bezoek was (…). Hij stelde dan ook voor om na zijn naderende pensioen nog eens op privé basis met elkaar van gedachten te wisselen.  Op een terrasje, niet op de fiets… “Bijvoorbeeld over een publicatie…” Hij kan dat thema dus niet loslaten…

Vanuit mijn rol als hulpverlener kon ik het dan ook niet nalaten om hem een advies te geven. Ik heb hem geadviseerd om meer te gaan fietsen. Dat alles in het kader van het boek 'Mag ik je Geen advies geven?'
Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Dokter Jansma exit”

  1. wel beetje spottend stukje hoor, met de dokter en met jezelf, trouwens 1 zin in je blogje spreekt mij erg aan ( en troost mij ook een beetje): loslaten is de moeilijkste opdracht voor ouders, groeten mia

    1. @ Jan: ik heb wel eens geprobeerd om achterop op een tandem te zitten, maar toen bleek dat voor mij toch wel een ingewikkelde opgave (…). Ik weet niet hoe dat bij dokter Jansma zit, maar ik vrees hetzelfde… Dan maar een Duofiets. Past wel binnen de ouderenzorg voor twee 65 plus therapeuten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.