SCARF (2)

Wat kan eenorganisatie doen om het werk meer SCARF-proof te maken?

Status:

Ooit zei een directeur van een zorginstelling dat het werk op sommige groepen niet veel anders was dan billen wassen, luiers verschonen en afspraken goed uitvoeren. Volgens die directeur had je daar ook niet veel opleiding voor nodig. Wil je je medewerkers demotiveren en het gevoel geven dat hun werk er eigenlijk niet toe doet, dan moet je vooral zo bezig zijn als manager.

Zekerheid:

Eén van de grote onzekerheden in de zorg en het onderwijs zijn de permanente veranderingen. De ene reorganisatie is nog niet afgerond of de volgende komt er al aan. Het ene protocol is net in werking getreden of het nieuwe wordt al weer in werking gesteld. Je begint net het nieuwe rapportagesysteem te begrijpen of er blijkt alweer dat je het voor niets hebt begrepen: de ICT en een stuurgroep hebben samen weer een nieuw systeem bedacht. Wil je medewerkers meer zekerheid geven in hun werk: stop dan met het veranderen om het veranderen.

Autonomie:

Steeds meer organisaties hebben de neiging om medewerkers tot in detail voor te schrijven hoe ze moeten werken. Alles is vastgelegd in gedetailleerde stroomdiagrammen, je moet je tijdens behandelingen strikt aan het protocol houden, alle stappen die je neemt moet je verantwoorden en vastleggen met tientallen vinkjes en parafen. Op die manier krijgen medewerkers het gevoel dat ze alleen maar met regels bezig zijn en dat de relatie helemaal ondersneeuwt. Dit is niet alleen slecht voor de inhoud van het werk, het is ook dodelijk voor het gevoel van autonomie.

Rechtvaardigheid:

Hoe gaat de organisatie met medewerkers om? Krijgen mensen gelijke kansen? Wordt er eerlijk geoordeeld? Hoe zit het met de faciliteiten voor het volgen van een opleiding? Hoe verlopen de functioneringsgesprekken? Hebben medewerkers het gevoel dat ze veilig zijn binnen de organisatie omdat ze eerlijk worden ‘beoordeeld’?

Verbondenheid:

Verbondenheid is het cement tussen de bouwstenen van de organisatie. Als iedereen voor zijn eigen hachje moet vechten hangt de organisatie als los zand aan elkaar. Tegenwoordig wordt er via teambuilding geprobeerd om dat cement tussen de stenen te krijgen, maar het is voor mij de vraag hoe effectief dat is. Ook twee avonden uit eten met het team helpt niet om een stevig bouwwerk neer te zetten. De werkelijke verbondenheid in het werk creëer je als iedereen het gevoel heeft dat men samen een klus klaart en dat ieder steentje daarbij welkom is.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.