Kanaalfietsen (4)

Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is ook een kanaal. De Nieuwe Waterweg.

Hoewel: daar kun je nog over discussiëren. In ieder geval kreeg Ir. Pieter Caland in 1863 de opdracht om de scheepvaartverbinding tussen Rotterdam en de Noordzee te verbeteren, zodat de Rotterdamse haven kon groeien.

Caland maakte deels gebruik van bestaande waterwegen die werden uitgediept en verbreed (zoals Het Scheur) en deels werd een nieuwe waterweg gegraven (een echt kanaal dus), door de duinen bij wat later Hoek van Holland is gaan heten.

De foto’s maakte ik bij Maassluis, dat altijd al een rechtstreekse verbinding had met de Noordzee, maar dan via een andere route dan tegenwoordig.

Vanuit Schiedam kun je buitendijks naar Hoek van Holland fietsen. In Vlaardingen en Maassluis moet je even de stad in, omdat de bruggen over de havens van beide steden wat meer landinwaarts (naast de spoorlijn) liggen.

Deze keer fietste ik vanuit Vlaardingen tot voorbij Maassluis. In Maassluis wordt buitendijks een nieuwe wijk gebouwd, met een drietal markante woontorens. Sinds de Maeslant stormvloedkering werd gebouwd voelt men zich kennelijk buitendijks veilig genoeg.

Mijn moeder woonde jarenlang in een flat aan de Nieuwe Waterweg, waar ze zicht had op de vele zeeschepen die hier langs voeren en genoot van de mooie zonsondergangen. Die herinneringen komen ook weer boven als ik hier langs het water fiets.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.