Kenmerken van narcisme

Nu er buiten zoveel narcissen in bloei staan is het weer tijd om aandacht te besteden aan het narcisme. Er zijn allerlei varianten op dit thema, maar laat ik het simpel houden. Daarom deze keer in telegramstijl een aantal kenmerken die passen bij mensen met narcisme.
 1. Eén van de meest opvallende eigenschappen is het manipulatieve gedrag van mensen met narcisme: ze proberen de omgeving naar hun hand te zetten.
 2. Een tweede kenmerk is het stiekeme gedrag. Ze proberen achter iemands rug om van alles te regelen en voor elkaar te krijgen. Ze kunnen daarin zeer vasthoudend zijn.
 3. Daarnaast worden narcistische mensen erg boos en zelfs ‘link’ als je het niet met hun zienswijze eens bent.
 4. Ze zijn er op uit om anderen een schuldgevoel aan te praten.
 5. Naast het aanpraten van een schuldgevoel geven ze ander ook daadwerkelijk de schuld voor wat er mis gaat. De ander heeft het gedaan.
 6. Ze zullen vaak proberen om medestanders te vinden om daarmee hun gelijk te bewijzen en alsnog hun doel te bereiken. ‘Iedereen is het er over eens dat…’
 7. Narcistische mensen zien zichzelf als slachtoffer.
 8. Ze misgunnen andere mensen succes.
 9. Als een ander meer weet of meer succes heeft is dat voor hen onverdraaglijk. Ze zullen de prestaties van de ander in diskrediet brengen.
 10. Ze beschadigen andere mensen, maar voelen zich daar absoluut niet schuldig over (‘hij heeft het er zélf naar gemaakt’).
 11. Ze handelen vaak intuïtief en zetten die intuïtie in voor eigen gewin.
 12. Empathie gaat dieper dan intuïtie. Hoewel ze empathisch overkomen zijn ze niet invoelend. Het vermogen om anderen aan te voelen en hun gevoelens te verwoorden wordt omgezet in allerlei vormen van ‘misbruik’ (bijvoorbeeld geld lenen van iemand die bewogen is met anderen).
 13.  Om hun doel te bereiken kunnen ze een beminnelijke toon aanslaan, terwijl ze in werkelijkheid allerlei grimmige doelen voor ogen hebben (‘een wolf in schaapskleren’).
 14. Ze veroorzaken soms chaos om daarmee de ander in verwarring te brengen (de eerste keer standpunt A innemen, de volgende keer het tegenovergestelde standpunt B en dan bijvoorbeeld zeggen dat de ander niet goed heeft geluisterd). Daarmee houden ze controle over de ander.
 15. Tegenspraak en kritiek wordt niet als feitelijk gezien, maar als narcistische krenking ervaren. Zo’n krenking ontaardt gemakkelijk in acties ‘onder de gordel’.

(Aldus psychiater en relatietherapeut Sharie Stines, 2017).

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Kenmerken van narcisme”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.